Το «τρικ» της Τουρκίας με τα κρούσματα κορωνοϊού

Το «τρικ» της Τουρκίας με τα κρούσματα κορωνοϊού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα «τρικ» προκειμένου να «παραποιεί» τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει επιστρατεύσει η Τουρκία, προκειμένου να παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα στο εξωτερικό.

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας, Φαχρετίν Κόκα, οι υγειονομικές αρχές συγκαταλέγουν στη λίστα των νέων κρουσμάτων μόνο όσα περιστατικά εμφανίζουν συμπτώματα. Αντίθετα, αφήνουν εκτός λίστας όλους τους ασυμπτωματικούς.

Αυτή η «πατέντα» ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις 29 Ιουλίου του 2020, όταν και οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για «ασθενείς» και όχι για «κρούσματα».

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ασυμπτωματικοί είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό, με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό όπως και ένας συμπτωματικός ασθενής. Άλλωστε, οι χώρες της Δύσης συμπεριλαμβάνουν και τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις στη λίστα των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η αποκάλυψη του τουρκικού «τρικ» επήλθε, μετά τις «βολές» ενός βουλευτή της αντιπολίτευσης, του Μουράτ Εμίρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι 20 φορές υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία.

«Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι ασθενείς όλα τα περιστατικά μολύνσεων, επειδή υπάρχουν κι αυτοί που έχουν διαγνωσθεί θετικοί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Αυτοί αποτελούν και την πλειοψηφία» ανταπάντησε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των «ασθενών» με Covid-19, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, ανήλθε σε 1.391. Χωρίς ωστόσο, να διευκρινίσει πόσα ακόμη ασυμπτωματικά περιστατικά εντοπίστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, η γειτονική χώρα έχει καταγράψει πάνω από 319.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, με τον αριθμό των θανάτων να αγγίζει τις 8.195.

Με πληροφορίες από euronews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή