Διαδικασία κατά της Βρετανίας κινεί η Κομισιόν

Διαδικασία κατά της Βρετανίας κινεί η Κομισιόν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες τη διαδικασία για την παραπομπή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας της παραβίασης από την πλευρά του Λονδίνου της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρότι η Βρετανία έπαψε να είναι μέλος της Ε.Ε. τον Ιανουάριο, υπάγεται για τέσσερα χρόνια ακόμη στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Μήλον της Εριδος είναι ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Κοινοτήτων, με τον οποίο η Βρετανία εφαρμόζει τους δικούς της εμπορικούς κανόνες στη Βόρεια Ιρλανδία, παρότι στη συμφωνία αποχώρησης είχε συμφωνήσει ότι θα λειτουργεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι βρετανικές αρχές χαρακτηρίζουν την πρόβλεψη αυτή «λύση ύστατης καταφυγής» σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν εγκαίρως σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία για τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. «Είχαμε καλέσει τους Βρετανούς φίλους μας να απομακρύνουν τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου για την εσωτερική βρετανική αγορά ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το νομοσχέδιο παραβιάζει από τη φύση του την υποχρέωση καλής πίστης που περιλαμβάνει η συμφωνία αποχώρησης. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί ως έχει, θα αντιβαίνει κατάφωρα στο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

Η Κομισιόν έστειλε στο Λονδίνο προειδοποιητική επιστολή, η οποία εάν αγνοηθεί ανοίγει τον δρόμο για τη δικαστική προσφυγή. Παράλληλα με τη διαμάχη αυτή, συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση και η προσδοκία των εμπλεκομένων είναι πως εάν οι συνομιλίες αυτές ευοδωθούν, η Βρετανία θα αποσύρει την προβληματική διάταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή