ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Πράσινο φως» σε φαρμακευτική για δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε ανθρώπους

germania-prasino-fos-se-farmakeytiki-gia-dokimes-emvolioy-covid-19-se-anthropoys-561101620

Την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας εξασφάλισε η μη-εισηγμένη IDT Biologika για την έναρξη του τρίτου σταδίου κλινικών δοκιμών σε πειραματικό εμβόλιο. Η IDT Biologika αποτελεί την τρίτη γερμανική εταιρεία, μετά την BioNTech και την CureVac, που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η δοκιμή του εμβολίου, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το γερμανικό Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων(DZIF) θα διεξαχθεί σε τριάντα συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων.

Μια δεύτερη Φάσης ΙΙ δοκιμή, που θα περιλαμβάνει εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας, σχεδιάζεται να διεξαχθεί στα τέλη του έτους, εάν από τα αποτελέσματα των αρχικών μελετών διαπιστωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Η IDT Biologika έχει την έδρα της στην Ανατολική Γερμανία και παράγει αντιικά εμβόλια για φαρμακευτικές και παράλληλα συμμετέχει σε έξι projects Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε μάχη για την ανάπτυξη εμβολίου και θεραπειών κατά της νόσου Covid-19. Εκατοντάδες πειραματικά εμβόλια βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, με 41 να έχουν φθάσει στο στάδιο των δοκιμών σε δείγμα ανθρώπων.

Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς πριν από την ολοκλήρωση των ελέγχων αποτελεσματικότητας, ενώ τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca αναμένεται να εισέλθουν στο τελικό στάδιο δοκιμών πριν από τα τέλη του έτους.