Επελαύνει η COVID-19 στην Ευρώπη

Επελαύνει η COVID-19 στην Ευρώπη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η επιδημιολογική κατάσταση στην Ε.Ε. από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Χθες, η κ. Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι όλοι πρέπει να επαγρυπνούμε προκειμένου να αποτραπεί η κατάσταση που επικράτησε τους πρώτους μήνες της πανδημίας. «Κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος, τόνισε, είναι η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.

Ωστόσο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα, απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του γερμανικού ρυθμιστικού φορέα για τα εμβόλια, Κλάους Τσίκουτεκ, του Ινστιτούτου Πολ Ερλιχ, ο οποίος τόνισε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα λάβουν έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη στις αρχές της νέας χρονιάς, αλλά οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρκετούς μήνες αργότερα, περίπου στα μέσα του 2021.

Η επέλαση του κορωνοϊού στη Γηραιά Ηπειρο είναι αδιαμφισβήτητη, με πολλά κράτη να βρίσκονται «στο κόκκινο». Σε μερικό lockdown τέθηκε από χθες το βράδυ η ισπανική πρωτεύουσα και εννιά γειτονικές της πόλεις. Στο Παρίσι, επιχειρηματίες του τομέα της εστίασης και το προσωπικό τους στάθηκαν έξω από τα καταστήματά τους, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια, χτυπώντας κατσαρόλες και ζητώντας από τη γαλλική κυβέρνηση να μην αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είχε προειδοποιήσει, πριν από δύο ημέρες, ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα τοποθετηθεί στη μέγιστη κλίμακα συναγερμού για COVID-19, εφόσον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων. 

Από σήμερα γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της ιταλικής πρωτεύουσας και στη γενικότερη περιφέρεια του Λάτσιο, εξαιτίας της έκρηξης των νέων λοιμώξεων τις τελευταίες ημέρες.

Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ιταλικές περιφέρειες, όπως είναι η Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη. Οπως τόνισε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών του Λάτσιο, Αλέσιο ντ’ Αμάτο, «πληθώρα κρουσμάτων οφείλεται στη μη συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας και την τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι τα δύσκολα του κορωνοϊού βρίσκονται μπροστά μας, υπογράμμισε χθες ότι οι περιορισμοί στις ελευθερίες που χρειάστηκε να επιβάλει στους πολίτες στην αρχή της πανδημίας της θύμισαν τη ζωή της στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Από το επιστημονικό πεδίο διαπιστώνεται ότι η ανοσμία αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη για την ύπαρξη λοίμωξης COVID-19. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή