Ενισχύθηκε η δημοτικότητα του Αλεξέι Ναβάλνι

Ενισχύθηκε η δημοτικότητα του Αλεξέι Ναβάλνι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η δημοτικότητα του Αλεξέι Ναβάλνι, του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης, τον τελευταίο χρόνο. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο Levada Center σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Otkritye Media και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Novaya Gazeta.

Οπως διαπιστώθηκε, το 20% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική δραστηριότητα του Ναβάλνι, ενώ το 18% αγνοεί την ύπαρξή του.

Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2019 ανέρχονταν σε  9% και  31%. Ο Ναβάλνι εμφανίζεται ιδιαίτερα δημοφιλής στη νεολαία (18-24 ετών), με την αποδοχή του να φθάνει το 30%, σε άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου και στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. Αντίθετα, στην ύπαιθρο, το 44% τον αντιμετωπίζει αρνητικά.

Οι ερωτηθέντες, επίσης, απάντησαν ότι στον Ναβάλνι εκτιμούν περισσότερο ότι τους «λέει την αλήθεια», αποκαλύπτοντας «ευαίσθητα ζητήματα» (6%), την αντιπολιτευτική ρητορική του και «τη σύγχρονη ματιά» του (4%) και μόνο το 3% εκτιμά τη δραστηριότητά του κατά της διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή, το 5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πράκτορας της Δύσης, ενώ άλλο ένα 5% ότι είναι «φαφλατάς» και λαϊκιστής. Ενα 4% πιστεύει ότι «σπέρνει σύγχυση, προκαλεί ταραχές, είναι προβοκάτορας, μπερδεύει τη νεολαία».

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετά γνωστός μετά τη δηλητηρίασή του με νόβιτσοκ, καθώς το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι γνωρίζει το συμβάν, ενώ το 18% παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Ωστόσο, το 2% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποίηση που δηλητηριάστηκε. Το 25%, πάντως, πιστεύει ότι αυτό συνέβη σκόπιμα, κάτι που αμφισβητεί το 25%.

Τέλος, η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Απρίλιο, είχε πέσει στο 59%, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό στη διάρκεια δύο δεκαετιών, αλλά ανέκαμψε στο 69% όπως έδειξε η χθεσινή δημοσκόπηση του Levada Center.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή