Σε ποια θεραπεία υποβάλλεται ο Τραμπ;

Σε ποια θεραπεία υποβάλλεται ο Τραμπ;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τραμπ, η Πρώτη κυρία των ΗΠΑ και πιθανότατα και άλλοι στενοί συνεργάτες τους που δεν έχουν ανακοινωθεί μολύνθηκαν από τη συνεργάτιδά του Χόουπ Χικς, παρ’ όλες τις καθημερινές μετρήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο. Αυτό δείχνει φυσικά ότι τα τεστ δεν είναι πανάκεια, και υπογραμμίζει τη σημασία των προστατευτικών μέτρων, απόσταση, μάσκες, όχι συγκεντρώσεις, καθαριότητα. Ο πρόεδρος και το περιβάλλον του δεν τηρούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης και μερικές φορές γελοιοποιούσαν ή διέβαλλαν τα μέτρα δημόσιας υγείας, και μάλιστα διοργάνωναν τεράστιες συγκεντρώσεις χωρίς προφυλάξεις. 

Ο πρόεδρος και το περιβάλλον του ήταν τυχεροί γιατί η Χικς είχε συμπτώματα, ενώ ταξίδευε με το προεδρικό αεροπλάνο, οπότε ελήφθησαν έστω και αργά μέτρα περιορισμού. Αυτό επιτρέπει πολύτιμο χρόνο για έναρξη γρήγορης θεραπείας που έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα. Μετά τη διαπίστωση της μόλυνσης του προέδρου, το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή της. Φυσικά, ο πρόεδρος έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα που έχει να προσφέρει η επιστήμη, αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

Επειδή είναι 74 χρόνων και παχύσαρκος άνδρας, έχει τουλάχιστον τρεις επιβαρυντικούς παράγοντες, που σημαίνει ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Στην περίπτωσή του γρήγορη θεραπεία είναι όχι μόνον επιθυμητή, αλλά και επιβαλλόμενη. 

Οι πιθανότητες είναι ότι του χορηγήθηκε ήδη ή θα χορηγηθεί Remdesivir, ένα ειδικό φάρμακο εναντίον του ιού που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στην αρχή της μόλυνσης. Ενα πρόσθετο φάρμακο είναι το καινούργιο κοκτέιλ από δύο μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται από τη Regeneron Therapeutics. Δεν έχουν προκριθεί ακόμα, αλλά ο πρόεδρος μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση. Επομένως, ελληνικές ομάδες στην Αμερική πιθανώς συμμετέχουν στην προσπάθεια θεραπείας.

Και τα δύο φάρμακα απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση και ο πρόεδρος μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί σε νοσοκομείο. Αν αναπτύξει συμπτώματα, θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο σίγουρα. Εχει 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει στο νοσοκομείο ή και σε διασωλήνωση, λόγω των επιβαρυντικών παραγόντων στο ιστορικό του. Αν χρειαστεί διασωλήνωση, πρέπει να μεταφέρει τις προεδρικές εξουσίες στον αντιπρόεδρο. Στο νοσοκομείο θα έχει και άλλες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγείας του και το είδος των συμπτωμάτων.

Εν ολίγοις, με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, τις συγκεντρώσεις και ομιλίες του, ο πρόεδρος έχει δημιουργήσει μια απρόβλεπτη κρίση που κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις της, στο άμεσο και το απώτερο μέλλον. 
 
* Ο κ. Γιώργος Παυλάκης είναι επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή