Μπακού: Θα καταστρέψουμε στόχους στην Αρμενία από όπου εκτοξεύονται πυρά εναντίον μας

Μπακού: Θα καταστρέψουμε στόχους στην Αρμενία από όπου εκτοξεύονται πυρά εναντίον μας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αζερμπαϊτζάν θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Αρμενία από τους οποίους η Αρμενία εκτοξεύει πυρά εναντίον αζερικών πόλεων, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν σε αρμενική επίθεση με ρουκέτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, Γκάντζα.

Η Αρμενία αρνήθηκε ότι επιτέθηκε στη γειτονική της χώρα, όμως ο ηγέτης του Ναγκάρνο-Καραμπάχ, ενός θυλάκου μέσα στο Αζερμπαϊτζάν η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι, δήλωσε ότι στοχοποιήθηκε η Γκάντζα. Αργότερα είπε πως σταμάτησαν τα πυρά στην πόλη ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Τουρκία: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τη στοχοποίηση από την Αρμενία αμάχων στο Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις όπως τις χαρακτήρισε εναντίον της αζερικής πόλης Γκάντζα και επανέλαβε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν στην αυτοάμυνα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων του.

«Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην Γκάντζα… είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα υποστηρίζει το Μπακού και έχει απορρίψει εκκλήσεις άλλων χωρών για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Δήμαρχοι, βουλευτές και γερουσιαστές καλούν τη Γαλλία να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της

Περίπου 173 δήμαρχοι, βουλευτές και γερουσιαστές στη Γαλλία, από όλα τα κόμματα, καλούν σήμερα τη Γαλλία να βγει από τη θέση ουδετερότητάς της απέναντι στην «επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων» στο Καραμπάχ, μια περιοχή του Καυκάσου την οποία θέλει να ανακαταλάβει το Αζερμπαϊτζάν.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Journal du dimanche, οι υπογράφοντες εκτιμούν πως η γαλλική διπλωματία, η οποία «δεν φείδεται προσπαθειών», «οφείλει, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων του έτους 2020, να επανεξετάσει εις βάθος τη στρατηγική της».

«Στις 12 του περασμένου Ιουλίου και επί πολλές ημέρες», γράφουν, «ο αζερικός στρατός επιτέθηκε όχι μόνο στο Άνω [Ναγκόρνο] Καραμπάχ, αλλά και στην Αρμενία τα σύνορα της οποίας αναγνωρίζονται ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα (…) Η επίθεση αυτή αποτελεί μια αβάσταχτη επίθεση εναντίον μιας χώρας φίλης της Γαλλίας, απέναντι στην οποία έχουμε μια ιστορική και οικουμενική ευθύνη σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία της οποία θύμα υπήρξε ο λαός της το 1915».

«Μια ευθύνη που πρέπει να μας οδηγήσει να υπερβούμε αυτήν την απολύτως αφόρητη θέση ουδετερότητας όταν εδώ και μερικές ώρες άμαχοι πληθυσμοί δέχονται επίθεση: γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν και η πόλη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Άνω Καραμπάχ, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, αποτέλεσε στόχο των βομβαρδισμών. Η ουδετερότητα δεν πρέπει να είναι μια λευκή επιταγή σε επιθέσεις που έχουν ως μοναδικό στόχο, τον αφανισμό των αρμενικών πληθυσμών της περιοχής αυτής».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι η δήμαρχος του Παρισιού (Σοσιαλιστικό Κόμμα) Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος της Μασσαλίας (Οικολόγοι) Μισέλ Ρουμπιρολά και ο ομόλογός της τής Νίκαιας (δεξιά), Κριστιάν Εστροζί.

Στο άρθρο καταγγέλλεται επίσης ο ρόλος της Τουρκίας που «τροφοδοτεί βίαια τη σύγκρουση με πολεμοχαρείς δηλώσεις υποστήριξης στους Αζέρους» και μέσω «της αποστολής μαχητών -για να μην πούμε τζιχαντιστών- ως πρακτόρων της Τουρκίας που στέλνονται στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία όπου είχαν έρθει για να σκορπίσουν τον θάνατο ιδιαίτερα εναντίον των κουρδικών πληθυσμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή