Μπορεί ο ασθενής Τραμπ να συσπειρώσει υπέρ του την κοινή γνώμη; 

Μπορεί ο ασθενής Τραμπ να συσπειρώσει υπέρ του την κοινή γνώμη; 

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος Τραμπ εισήλθε στο κλαμπ των συντηρητικών ηγετών που δεν είχαν πάρει στα σοβαρά τους κινδύνους που εγκυμονεί ο κορωνοϊός και στη συνέχεια προσβλήθηκαν οι ίδιοι από τη νόσο Covid-19. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έκανε την αρχή, για να ακολουθήσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρου και στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Στην περίπτωση του Τζόνσον, το γεγονός ότι νόσησε ενίσχυσε αρχικά την πολιτική του εικόνα. Όμως η θετική επίδραση ήταν πρόσκαιρη, χωρίς να μεταβάλλει την άποψη της κοινής γνώμης για τον τρόπο που χειρίσθηκε την πανδημία. Στη Βραζιλία, ο Μπολσονάρου αποδεικνύεται πιο δημοφιλής από ποτέ, παρατηρεί η «WSJ» σε ανάλυσή της. 

Παρότι ούτε ο Τζόνσον ούτε ο Μπολσονάρου είχαν μπροστά τους έναν μήνα πριν από τις εκλογές, η αντίδραση της κοινής γνώμης και το πώς επηρεάζεται από την προσωπική εμπειρία των ηγετών εν μέσω πανδημίας θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμο μάθημα για τον πρόεδρο Τραμπ. 

Στη Βρετανία, το θλιβερό ρεκόρ θανάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και το δεύτερο κύμα κρουσμάτων έρχεται να διαψεύσει την αρχικά ανέμελη στάση του πρωθυπουργού Τζόνσον, που δεν δίσταζε να χαιρετά διά χειραψίας ασθενείς με Covid-19 και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι που προσβλήθηκε ο ίδιος. Στη Βραζιλία, τα ήπια συμπτώματα που εμφάνισε ο Ζαϊρ Μπολσονάρου εν μέρει δικαιώνουν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο που αρνείτο να φορέσει μάσκα και χαρακτήριζε «δειλούς» όσους για λόγους αυτοπροστασίας έμεναν στα σπίτια τους. 

Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό, στις 27 Μαρτίου, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, γεγονός που προκάλεσε τη συμπόνοια των Βρετανών, ενισχύοντας τη δημοτικότητά του. Το θετικό αποτέλεσμα κράτησε μόνο λίγους μήνες, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων Covid-19 στη Βρετανία καθώς και την πρόκληση του Brexit.  

Στη Βραζιλία, ο Μπολσονάρου, 65χρονος πρώην αξιωματικός του στρατού, νόσησε στις αρχές Ιουλίου, αλλά με ήπια συμπτώματα(χαμηλό πυρετό και βήχα). Και στην περίπτωση του ακροδεξιού ηγέτη της Βραζιλίας, το γεγονός ότι νόσησε από κορωνοϊό συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοτικότητάς του.  

Στα μάτια πολλών υποστηρικτών του στη Βραζιλία, η ταχεία ανάρρωση του Μπολσονάρου ενίσχυσε τα επιχειρήματά του ότι ο Covid-19 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια «απλή γρίπη», όπως πολύ συχνά διατεινόταν ο ίδιος, και ότι η χώρα χρειάζεται να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα, ώστε να επανακάμψει η οικονομία.  

«Το αφήγημά του ενισχύθηκε… ήταν τυχερός που δεν αρρώστησε βαριά», τονίζει στη «WSJ» ο Κάρλος Μέλο, πολιτικός επιστήμων στην επιχειρηματική σχολή Insper του Σάο Πάολο.  

Ο κ. Μπολσονάρου εκμεταλλεύθηκε την αρρώστια του για να προωθήσει τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, την οποία χαρακτήριζε «θαυματουργή θεραπεία», αλλά και για να στηλιτεύσει τον Τύπο. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος όπως και ο Τραμπ ήταν υπέρβαρος όταν νόσησε, πέρασε πιο βαριά την ασθένεια από ό,τι ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Χρειάσθηκε να νοσηλευθεί αρχικά για εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. 

Η σοβαρότητα της κατάστασής του σε μια εποχή που η πανδημία σάρωνε την Υφήλιο, κλόνισε μια χώρα που υπερηφανεύεται για την αποφασιστικότητα και θετικό πνεύμα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων, έναν συνδυασμό που είχε εκμεταλλευθεί πολιτικά ο κ. Τζόνσον. Στις συνεντεύξεις Τύπου προτού νοσήσει, διαβεβαίωνε τους Βρετανούς ότι η χώρα θα «ξαποστείλει τον κορωνοϊό». Η αδιαθεσία του και η προοπτική ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να του στοιχίσει τη ζωή φούντωσαν τις αμφιβολίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εντείνοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες για πολιτική αστάθεια με φόντο το Brexit και την ταραχώδη τετραετία μετά το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η συμπόνοια της κοινής γνώμης για τη δοκιμασία που περνούσε ο 56ρονος Βρετανός πρωθυπουργός τόνωσαν τη δημοτικότητά του, όμως δεν επηρέασαν τη γενικότερη άποψη που είχαν οι Βρετανοί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη «WSJ», που επικαλείται ανάλυση της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov.  

Η προσωπική του εμπειρία ήταν καταλυτική ώστε να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στη χαλάρωση των περιορισμών σε εργασία και καθημερινότητα στη Βρετανία. Έκτοτε, έχει επαναφέρει μέρος των μέτρων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα. Περισσότεροι από 42.000 Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου Covid-19, με τη χώρα να κατέχει το θλιβερό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη.  

Ο Μπολσονάρου, από την πλευρά του, από τις αρχές της πανδημίας υποβάθμιζε τους κινδύνους ακόμη και την  εποχή που η Βραζιλία είχε ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό θανάτων, με περισσότερα από 140.000 θύματα. Όταν ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό, πολλοί Βραζιλιάνοι που τάσσονται κατά του ακροδεξιού προέδρου πανηγύρισαν μέσω social media, κρίνοντας ότι πρόκειται για θεία τιμωρία για έναν ηγέτη-αρνητή της μάσκας.  

Όμως ο Μπολσονάρου είναι πιο δημοφιλής από ποτέ. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Datafolha τον Αύγουστο, το 37% εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησής του, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε στην εξουσία, τον Ιανουάριο του 2019. 

Οι πολιτικοί επιστήμονες αποδίδουν την ενίσχυση της δημοτικότητάς του στην απόφασή του να ανακουφίσει οικονομικά τη φτωχότερη τάξη, με τη χορήγηση έκτακτων επιδομάτων στη διάρκεια της πανδημίας. Και το γεγονός ότι προσβλήθηκε συνέβαλε στη συσπείρωση της πολιτικής του βάσης, ειδικά μεταξύ των ευαγγελιστών Χριστιανών, που αντιπροσωπεύουν το ένα-τρίτο του πληθυσμού της Βραζιλίας.  

Από τότε που ο Μπολσονάρου επιβίωσε της επίθεσης με μαχαίρι στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας το 2018, πολλοί θρησκευτικοί υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι ο εκλεκτός του Θεού για να ηγηθεί της χώρας, εξηγεί στη «WSJ» ο Λεονάρντο Μπαρέτο, πολιτικός επιστήμων στην Μπραζίλια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή