Χιλή: Προφυλάκιση αστυνομικού που έριξε διαδηλωτή από γέφυρα (βίντεο)

Χιλή: Προφυλάκιση αστυνομικού που έριξε διαδηλωτή από γέφυρα (βίντεο)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακίστηκε στη Χιλή αστυνομικός που έριξε 16χρονο από γέφυρα κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα γιγαντώνονται ξανά.

Με απόφασή της την Κυριακή το βράδυ η Χιλιανή δικαιοσύνη διέταξε να προφυλακιστεί ο αστυνομικός Σεμπαστιάν Σαμόρα Σότο και να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα διάρκειας έως και 120 ημερών για την εκδίκαση της υπόθεσης που έχει ξεσηκώσει και ανθρώπους που δεν είχαν συμμετάσχει στις περυσινές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν επί μήνες τη χώρα της Νότιας Αμερικής μέχρι την επιβολή καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Οπως ανέφερε η εισαγγελέας Χιμένα Τσονγκ κατά την ακρόαση την Κυριακή, ο αστυνομικός έπιασε από τα μπράτσα τον 16χρονο, τον ύψωσε πάνω από τα τοιχώματα της γέφυρας και τον έριξε με το κεφάλι από ύψος επτά μέτρων στον ποταμό Μαπότσο.

Ευτυχώς ο νεαρός γλίτωσε με διάσειση και κατάγματα στους καρπούς, σύμφωνα με γιατρούς στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Η κατάστασή του παραμένει σταθερή.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε εικόνες από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν το περιστατικό και έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Το περιστατικό σημειώνεται μερκές ημέρες πριν την επέτειο του ενός έτους από την αποκαλούμενη στη Χιλή ως κοινωνική έκρηξη στις 18 Οκτωβρίου.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της Χιλής καθημερινά για να προβάλλουν διάφορα κοινωνικά αιτήματα και να καταγγείλουν τις κραυγαλέες ανισότητες στη χώρα. Ζητούσαν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η κυβέρνηση να απομακρυνθεί από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Οι δυνάμεις ασφαλείας, τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός, που κλήθηκε να επέμβει, κατηγορούνται για πάνω από 30 θανάτους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Χιλής, τουλάχιστον 460 διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των περυσινών κινητοποιήσεων και ταραχών, καθώς αστυνομικοί έριξαν εσκεμμένα σκάγια, δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στα πρόσωπα διαδηλωτών σε δεκάδες περιπτώσεις. Δύο από τους τραυματίες υπέστησαν ολική τύφλωση, ενώ δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται για τις υποθέσεις τους. Άλλοι 35 έχασαν την όρασή τους από ένα μάτι.

Με πληροφορίες από ADN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή