Ποιον υποψήφιο ευνοούν Ρωσία, Κίνα και Ιράν στις αμερικανικές εκλογές;

Ποιον υποψήφιο ευνοούν Ρωσία, Κίνα και Ιράν στις αμερικανικές εκλογές;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προτιμήσεις αλλά και ενέργειες ξένων δυνάμεων σχετικά με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ζυγίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις προτεραιότητες που φαίνεται να έχουν η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν. Ποιον λοιπόν στηρίζουν η Μόσχα, το Πεκίνο και η Τεχεράνη;

Οπως αποκαλύπτει το BBC, καθεμιά από τις τρεις αυτές χώρες έχει τη δική της ατζέντα, αλλά και διαφορετικές παρεμβατικές ικανότητες, άρα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως κοινό μέτωπο, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Για τη Ρωσία, οι πληροφορίες στις ΗΠΑ δεν αμφιβάλλουν ότι όπως το 2016 η Μόσχα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να απαξιώσει τη Χίλαρι Κλίντον, έτσι και φέτος έχει στρέψει τα βέλη της κατά του Τζο Μπάιντεν, που έχει το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Προσφάτως ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Εθνικής Αντικατασκοπείας και Ασφαλείας (NCSC) Ουίλιαμ Ιβανίνα, ανέφερε σε έκθεσή του ότι η Μόσχα «χρησιμοποιεί μια ποικιλία μέτρων κατά κύριο λόγο για να υπονομεύσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν.»

Ο ίδιος ο υποψήφιος των Δημοκρατικώνκαι φαβορί για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου είπε προσφάτως ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά των ΗΠΑ «υπάρχει τίμημα που θα πληρώσει», αποκαλώντας τη Ρωσία «αντίπαλο» των ΗΠΑ.

Για την Κίνα η έκθεση του κ. Ιβανίνα κάνει λόγο για προτίμηση στον κ. Μπάιντεν: «Η Κίνα προτιμά να μην επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Τραμπ, τον οποίον το Πεκίνο θεωρεί απρόβλεπτο,» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «η Κίνα επεκτείνει τις προσπάθειες επιρροής ώστε να τροποποιήσει το περιβάλλον στρατηγικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πιέσει πολιτικές προσωπικότητες που θεωρεί ενάντιες στα κινεζικά συμφέροντα και να αντιμετωπίσει την κριτική προς την Κίνα.»

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε για τους Κινέζους: «Φυσικά και θέλουν τον Μπάιντεν. Αν εκλέγονταν οι Μπάιντεν και Χάντερ, οι ΗΠΑ θα ανήκαν στις ΗΠΑ,» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατά του Τραμπ τάσσεται και το Ιράν: Η έκθεση του κ. Ιβανίνα αναφέρει ότι τυχόν επανεκλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων θα οδηγούσε «σε συνέχιση της αμερικανικής πίεσης στο Ιράν προσπαθώντας να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος.»

Επισημαίνεται επίσης ότι οι προσπάθειες της Τεχεράνης εστιάζονται «σε ηλεκτρονική επιρροή, όπως η διασπορά παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακύκλωση αντιαμερικανικού περιεχομένου.»

Σημειώνεται ότι προσφάτως η Microsoft κατήγγειλε ότι κυβερνοπειρατές σχετιζόμενοι με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν προσπαθούν να κατασκοπεύσουν ανθρώπους με σημαντική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Και οι τρεις χώρες έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη στα εσωτερικά των ΗΠΑ.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή