Ισραήλ: Επεισόδια και συλλήψεις σε συνοικίες υπερορθόδοξων Εβραίων

Ισραήλ: Επεισόδια και συλλήψεις σε συνοικίες υπερορθόδοξων Εβραίων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Ισραήλ συγκρούστηκε χθες Κυριακή το βράδυ με πολλούς υπερορθόδοξους Εβραίους στη συνοικία Μέα Σεάριμ της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι αψήφισαν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω πανδημίας του κορωνοϊού και πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο Μίκι Ρόζενφελντ, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, δήλωσε σήμερα ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι της συνοικίας αυτής πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να διαλύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της εβραϊκής γιορτής Σουκότ.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ περιπολικά υπέστησαν ζημιές. Η αστυνομία συνέλαβε 18 ανθρώπους στην Ιερουσαλήμ, επεσήμανε ο Ρόζενφελντ.

Κάποιες ομάδες υπερορθόδοξων Εβραίων αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες του lockdown που έχουν επιβληθεί στο Ισραήλ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19. Μεταξύ των κανόνων αυτών είναι και η απαγόρευση να συγκεντρώνονται περισσότεροι από 20 άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους και περισσότεροι από 100 σε εξωτερικούς.

Επίσης χθες το βράδυ η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει εκατοντάδες υπερορθόδοξους Εβραίους που είχαν συγκεντρωθεί σε συναγωγή στο προάστιο Μπνέι Μπρακ του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια. Ένας αστυνομικός πέταξε έναν κουβά εναντίον ενός εφήβου, αφού το πλήθος έριξε εναντίον των δυνάμεων της τάξης πέτρες. Εξάλλου έγιναν 17 συλλήψεις.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 επιβλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου δεύτερο lockdown στο Ισραήλ, το οποίο αρχικά θα διαρκούσε τρεις εβδομάδες κατά την εορταστική περίοδο του εβραϊκού νέου έτους.

Αν και η εορταστική περίοδος τελειώνει το Σάββατο, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ψήφισε για την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά τέσσερις ημέρες, τα οποία αναμένεται να παραταθούν ξανά.

Οι επικριτές του κατηγορούν τον Νετανιάχου, που δικάζεται με την κατηγορία της διαφθοράς, ότι επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να εμποδίσει τη διεξαγωγή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, dpa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή