Σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη -Προς καθολικό lockdown η Ιρλανδία

Σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη -Προς καθολικό lockdown η Ιρλανδία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Προς το παρόν, εμφανίζονται απρόθυμες να επιστρέψουν στο καθολικό Lockdown που είχε επιβληθεί την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το μείζον ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουν να το αποφύγουν.

Σε κατάσταση υψηλού υγειονομικού συναγερμού έχουν θέσει από σήμερα οι αρχές το Παρίσι και τα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πόλη του Φωτός έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Σε συναγερμό και οι αρχές στην Ιρλανδία, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εισηγείται την επιβολή περιοριστικών μέτρων μέγιστου «Επιπέδου 5» σε όλη τη χώρα και για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Στο Παρίσι, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά από αύριο, στο πλαίσιο της νεας δέσμης μέτρων με στόχο να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοικτά, αλλά με ενισχυμένα προληπτικά μέτρα, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο France 24. Την ίδια στιγμή, η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας, Ελίζαμπετ Μπορν, συνέστησε στους κατοίκους της περιοχής να δουλεύουν από το σπίτι, εφόσον είναι εφικτή η τηλε-εργασία.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες.

Η Γαλλία ανακοίνωσε 17.000 νέα κρούσματα το Σάββατο και 565 κρούσματα την Κυριακή, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα να έχει υπερβεί τα 600.000.

Δυσοίωνα τα μηνύματα και στην Ιρλανδία, με την αρμόδια επιτροπή ειδικών(ΝPHET) να συστήνει με επιστολή προς την κυβέρνηση καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα για διάστημα έως τεσσάρων εβδομάδων, όπως μετέδωσε το δίκτυο RTE.

Η συσταση της επιτροπής φέρεται να έχει αιφνιδιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν έχει έως τώρα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη προσέγγιση, με εξαίρεση το Ισραήλ, όπου η κατάσταση ήταν χειρότερη.

Οι ιρλανδικές αρχές είχαν ήδη επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα στο Δουβλίνο, έχοντας απαγορεύσει από τις 19 Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης. Οι κοινωνικές συναθροίσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού, περιορίζονται σε έξι άτομα που να προέρχονται από τρία διαφορετικά νοικοκυριά το μέγιστο. Οι εξωτερικές συγκεντρώσεις είχαν περιορισθεί στα 15 άτομα.

Στην Ισπανία, οι αρχές έχουν προχωρήσει στην επιβολή μίνι-lockdown στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, με τους περιορισμούς να επηρεάζουν σχεδόν πέντε εκατ. κατοίκους. Οι πολίτες επιτρέπεται να φεύγουν από την περιοχή όπου κατοικούν μόνο για να εργαστούν, για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο ή για ιατρικούς σκοπούς. Οι κοινωνικές επαφές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στα έξι άτομα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις δέκα το βράδυ και μαζί με τα εμπορικά καταστήματα έχουν περιορίσει τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στον χώρο τους.

Στην αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, έχει προχωρήσει και η Ολλανδία. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις και τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 22:00. Στις επιχειρήσεις, όπου είναι εφικτό εφαρμόζεται η κατ’ οίκον εργασία. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σπίτια δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία άτομα, ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται χωρίς θεατές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή