Νέο μίνι lockdown στη Νέα Υόρκη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τοπικό lockdown σε περιοχές του Κουίνς και του Μπρούκλιν ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, μετά την ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων στις συνοικίες αυτές. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι δόθηκε εντολή να κλείσουν οι καφετέριες, ενώ στη Βρετανία οι Αρχές ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν ιχνηλατήθηκαν οι επαφές 16.000 κρουσμάτων που προστέθηκαν, καθυστερημένα, στον σχετικό κατάλογο.

Η Νέα Υόρκη, που επλήγη σφοδρότατα από τον κορωνοϊό την άνοιξη, έθεσε τη λοίμωξη υπό έλεγχο με μαζικούς δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους και ευρεία καθιέρωση τηλεργασίας. Κάποιες κεντρικές περιοχές του Μανχάταν παραπέμπουν ακόμη σε πόλη-φάντασμα, αλλά τουλάχιστον τα σχολεία έχουν ανοίξει και πολλές δραστηριότητες έχουν επιστρέψει. Για αυτό ήταν ιδιαίτερη η θλίψη του δημάρχου Ντε Μπλάζιο την Κυριακή, όταν ανακοίνωσε εκ νέου κλείσιμο σχολείων και μη αναγκαίων δραστηριοτήτων σε 20 γειτονιές της πόλης. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες κατοικεί μεγάλος αριθμός ορθόδοξων Εβραίων, ο κοινοτικός τρόπος ζωής των οποίων ευνοεί τη διάδοση του ιού. Ως εστίες μετάδοσης θεωρούνται οι θρησκευτικές σχολές (γιεσίβα) στις οποίες υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρούνται οι οδηγίες για χρήση μάσκας. 

Εν τω μεταξύ, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης οι λοιμώξεις προσεγγίζουν τις 500 ανά 100.000 κατοίκους, με ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αύξηση, αυτή την εβδομάδα, στο ελβετικό καντόνι της Γενεύης, στο οποίο καταγράφηκαν 1.173 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ολλανδία, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει να κατανέμουν ασθενείς σε διαφορετικές επαρχίες, καθώς οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται αλματωδώς (82 νέες νοσηλείες σε μία ημέρα), ενώ οι εκκλησίες της χώρας ανακοίνωσαν αυτοβούλως ότι περιορίζουν τον αριθμό των πιστών που επιτρέπεται να βρίσκονται στο εσωτερικό τους σε 30. Στη Γαλλία, καταγράφηκαν 17.000 νέες λοιμώξεις σε ένα εικοσιτετράωρο, αριθμός που συνιστά απόλυτο ρεκόρ, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο γεμίζουν οι νοσοκομειακές κλίνες οδήγησε σε έκτακτα μέτρα στην πρωτεύουσα. Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων στη Μασσαλία, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν οι καφετέριες στην περιοχή του Παρισιού και στα τρία διαμερίσματα της περιφέρειας που είναι γνωστά ως το παρισινό «στέμμα». 

Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, βρέθηκε αρνητική στον ιό, ενώ ως ιατρικό θαύμα θεωρείται η περίπτωση Μεξικανής 103 ετών, η οποία ιάθηκε παρότι έπασχε από χρόνια αναπνευστική νόσο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή