«Ενοικος» στην προεδρική σουίτα του Ουόλτερ Ριντ

«Ενοικος» στην προεδρική σουίτα του Ουόλτερ Ριντ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην προεδρική σουίτα του νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ της Ουάσιγκτον παρέμενε έως χθες το απόγευμα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο προεδρικός θάλαμος νοσηλείας θυμίζει περισσότερο σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου, παρά δωμάτιο θεραπευτηρίου, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στον πρόεδρο να εργάζεται κανονικά.

Με κωδική ονομασία «θάλαμος 71», η σουίτα εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων αποτελείται από έξι δωμάτια: μονάδα εντατικής θεραπείας, κουζίνα, σαλόνι και γραφείο, δεύτερο υπνοδωμάτιο με ανεξάρτητο γραφείο, καθώς και τραπεζαρία με βαρύτιμο κρυστάλλινο πολυέλαιο. 

Αμερικανοί δημοσιογράφοι είχαν επισκεφθεί τον απόρρητο αυτό χώρο το 2007, πριν από την πραγματοποίηση σημαντικών ανακαινίσεων, που ενδέχεται να άλλαξαν τη διάταξη της προεδρικής σουίτας. Το προεδρικό διαμέρισμα στο Ουόλτερ Ριντ διαθέτει επίσης ανεξάρτητο γραφείο –με κρεβάτια– για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοουζ και την ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου, που παραμένει συνεχώς στο πλευρό του νοσηλευόμενου προέδρου.

Στο νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ έχουν νοσηλευθεί πολλοί εν ενεργεία, αλλά και πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε νοσηλευθεί για μόλυνση από σταφυλόκοκκο το 1960, ενόσω ήταν ακόμη αντιπρόεδρος του προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Το 1968, χρόνια μετά την πολιτική του αποστρατεία, ο Αϊζενχάουερ διακομίσθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιακά προβλήματα, για να πεθάνει εκεί λίγους μήνες αργότερα.

Η νοσηλεία του Τραμπ είναι η πρώτη εν ενεργεία προέδρου εδώ και 39 χρόνια. Ο τελευταίος εν ενεργεία «ένοικος» της προεδρικής σουίτας ήταν ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, που εισήχθη επειγόντως στο στρατιωτικό νοσοκομείο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο στήθος από τα πυρά του επίδοξου δολοφόνου του, Τζον Χίνκλεϊ, στις 30 Μαρτίου 1981.

Τη διοίκηση του Ουόλτερ Ριντ ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας από τον στρατό, μετά τη συγχώνευσή του με το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο του Ναυτικού το 2011. Στο νοσοκομείο, που άνοιξε τις πόρτες του σε διαφορετική τοποθεσία στο κέντρο της Ουάσιγκτον το 1909, έχουν νοσηλευθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Το Ουόλτερ Ριντ ονομάσθηκε προς τιμήν στρατιωτικού ιατρού, ο οποίος κατέγραψε πρώτος τα αίτια της συχνά θανατηφόρας ασθένειας του κίτρινου πυρετού, μολύνοντας σκόπιμα τον εαυτό του με τον ιό για να αποδείξει ότι αυτός μεταφέρεται από κουνούπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή