Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προδιαγράφονταν, για τους Ρεπουμπλικανούς, σε παράσταση με έναν και μόνο πρωταγωνιστή, τον Ντόναλντ Τραμπ. Από τη στιγμή, όμως, που ο Αμερικανός πρόεδρος καθηλώθηκε για άγνωστο αριθμό ημερών στην καραντίνα λόγω της μόλυνσής του από την COVID-19, δόθηκε η ευκαιρία στον Μάικ Πενς να έρθει στο προσκήνιο. Ο χαμηλών τόνων και απολύτως πιστός στον Τραμπ αντιπρόεδρος καλείται όχι μόνο να αναπληρώσει τον ασθενή πρόεδρο της χώρας και αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά και να αναλάβει πολύ πιο ενεργητικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, το οποίο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας βαρύτατης, τριπλής ήττας στις ταυτόχρονες αναμετρήσεις για την προεδρία, τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ολα δείχνουν ότι ο Πενς δεν εννοεί να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ταξίδεψε χθες στη Γιούτα όπου θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις για να καταλήξει, την Τετάρτη, στο Σολτ Λέικ Σίτι, όπου θα διεξαχθεί το τηλεοπτικό του ντιμπέιτ με την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. 

Υπό ομαλές συνθήκες, η μονομαχία των δύο υποψήφιων αντιπροέδρων θα ήταν ένα γεγονός πολύ μικρότερης εμβέλειας από τις αντίστοιχες των προεδρικών υποψηφίων. Αυτή τη φορά, όμως, η αναμέτρηση Πενς – Χάρις αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος, ύστερα από τη χαοτική και τοξικότατη πρώτη μονομαχία Τραμπ – Μπάιντεν και ενώ οι δύο άλλες που έχουν προγραμματιστεί είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας του προέδρου. Μέσα στο ερχόμενο τετραήμερο, ο Πενς θα περιοδεύσει επίσης στην Αριζόνα, όπως και στη δική του πολιτεία, την Ιντιάνα, όπου διετέλεσε κυβερνήτης.

Η επιλογή του Πενς να φύγει από την Ουάσιγκτον για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Στενοί συνεργάτες του τον πίεζαν να μείνει στον Λευκό Οίκο όσο δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αν ασθενήσει και ο Πενς θα προκύψει θεσμικό κενό στην κορυφή του κράτους. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, αν και ο Τραμπ και ο Πενς αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, καθήκοντα προσωρινού προέδρου της χώρας θα αναλάβει η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι. 

Μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω ταχυδρομείου. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters που διενεργήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, δηλαδή μετά την αναγγελία της ασθένειας Τραμπ, φέρει τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν να έχει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του αντιπάλου του. Αντίστοιχη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας The Wall Street Journal ανεβάζει το προβάδισμα Μπάιντεν σε 14 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή