ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Κρίσιμη μέρα για την Αμμόχωστο

kypros-krisimi-mera-gia-tin-ammochosto-561105556

Κρίσιμη μέρα θεωρείται η σημερινή για την Αμμόχωστο, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα, δεν φαίνεται να έφεραν αποτέλεσμα και να αναχαίτισαν τις τουρκικές απειλές.

Η Καθημερινή Κύπρου αποκάλυψε από το καλοκαίρι, πως η Τουρκία προχωρά σε εποικισμό της Αμμοχώστου και σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ανακοινώσει άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 24ωρα έχει γίνει οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο για αποτροπή τετελεσμένων. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνομιλία με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, συζητώντας μαζί του τις πληροφορίες που έχει η Λευκωσία για υλοποίηση των τουρκικών απειλών. Επικοινωνία υπήρξε και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η οποία ανέλαβε ρόλο για αποπυροδότηση της έντασης.

Η Τουρκία έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως σχεδιάζεται ο εποικισμός της Αμμοχώστου, με τη Λευκωσία να έχει πληροφορίες πως κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των «εκλογών» στα Κατεχόμενα.