Ρητορική μίσους από τον Ορμπαν για ένα παιδικό βιβλίο

Ρητορική μίσους από τον Ορμπαν για ένα παιδικό βιβλίο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Δεν έχασε, για ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, την ευκαιρία να εξαπολύσει ρητορική μίσους εναντίον των ομοφυλοφίλων. Η νέα επίθεση έλαβε χώρα την Κυριακή και είχε ως αφορμή παιδικό βιβλίο που παρουσιάζει ομοφυλόφιλους χαρακτήρες. Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα τηρεί μία ανεκτική και υπομονετική προσέγγιση προς την ομοφυλοφιλία, η οποία, ωστόσο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να υπερβαίνει την «κόκκινη γραμμή». Στη συνέχεια χαρακτήρισε «προκλητική ενέργεια» την κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου, καταλήγοντας: «Αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα». 

Το βιβλίο εκδόθηκε από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζονται κλασικά παραμύθια και μύθοι της Ουγγαρίας με πρωταγωνιστές που ανήκουν σε μειονότητες, όπως μέλη των ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά, ΑμεΑ. Σε ένα από αυτά, μία σύγχρονη εκδοχή της Σταχτοπούτας, ένα παραμύθι που έγινε ευρύτερα γνωστό από την κλασική έκδοση των αδελφών Γκριμ το 1812, η ηρωίδα παρουσιάζεται ως λεσβία. Σε άλλο παραμύθι, ο ήρωας που σκοτώνει τους δράκους είναι διεμφυλικός. Το παιδικό βιβλίο προκάλεσε την οργή όχι μόνο του Ούγγρου πρωθυπουργού, αλλά και ομάδας πολιτών που απαίτησαν την άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας του. Μία βουλευτής της Ακροδεξιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το έσκισε επιδεικτικά σε κομμάτια. Η Ενωση Βιβλιοθηκονόμων και Εκδοτών καταδίκασε τις αντιδράσεις αυτές, συγκρίνοντάς τες με τις πρακτικές λογοκρισίας «των ναζί και των κομμουνιστών».

Στην Ουγγαρία, η ομοφυλοφιλία έπαψε να αποτελεί ποινικό αδίκημα ήδη από το 1960, ενώ η ένωση ομόφυλων ατόμων αναγνωρίστηκε το 1996. Ομως, ο Βίκτορ Ορμπαν ήδη από διετίας εφαρμόζει μία στροφή στη «νέα πολιτιστική εποχή» με επίκεντρο τη διατήρηση και την προστασία των παραδοσιακών και χριστιανικών αρχών και αξιών. 

Από τον Μάιο, οι διεμφυλικοί Ούγγροι πολίτες έχασαν το δικαίωμα να περιλαμβάνεται στα επίσημα έγγραφα το φύλο και το όνομά τους, όχι κατά τη γέννησή τους, αλλά όπως διαμορφώνεται από τη σεξουαλική τους ταυτότητα, γεγονός που τους καθιστά έκθετους στις διακρίσεις στον χώρο εργασίας, στέγαση κ.ο.κ. Ηδη, η Εθνική Οπερα της Ουγγαρίας ακύρωσε το μιούζικαλ «Μπίλι Ελιοτ» λόγω έλλειψης πωλήσεων εισιτηρίων, αφού τα φιλοκυβερνητικά μέσα εξαπέλυσαν εκστρατεία σύμφωνα με την οποία το έργο προωθεί την ομοφυλοφιλία. 

Τα τελευταία χρόνια, οι αξιωματούχοι στην Ουγγαρία έχουν επιδείξει ανοιχτή αντιπάθεια απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Λάσλο Κόβερ, συνέκρινε την υιοθεσία παιδιών από γκέι ζευγάρια με την παιδοφιλία. Και λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Ορμπαν, Φιντές, ζήτησε την κατάργηση του Pride της Βουδαπέστης. Τέλος, ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Ζολτ Μπάιερ είχε διακηρύξει περήφανα: «Ναι, είμαστε ομοφοβικοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή