Ναβάλνι: Ευθείες βολές στις ρωσικές αρχές για τη δηλητηρίασή του

Ναβάλνι: Ευθείες βολές στις ρωσικές αρχές για τη δηλητηρίασή του

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ρωσικές αρχές κατηγόρησε ευθέως για τη δηλητηρίασή του ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι, στην πρώτη του συνέντευξη μετά το εξιτήριο από το γερμανικό νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε. Όπως είπε, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας τον δηλητηρίασαν με ένα σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα, επειδή η Μόσχα τον αντιμετώπισε ως απειλή ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2021.

«Κατάλαβαν ότι υπήρχαν μεγάλα προβλήματα που τους απειλούσαν πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Ναβάλνι σε συνέντευξή του σε έναν διακεκριμένο ρώσο μπλόγκερ στο YouTube. Ο 44χρονος είπε ότι η υγεία του είχε βελτιωθεί πολύ και ότι οι γιατροί εμφανίστηκαν έκπληκτοι από την ταχύτητα της ανάρρωσής του, αλλά πρόσθεσε ότι ακολούθησε φυσικοθεραπείες για τα χέρια του.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα της συνέντευξης έδειξε ότι τρέμει το χέρι του. Οι γιατροί, είπε, δεν υπολόγισαν σωστά τον χρόνο της αποθεραπείας του. Η συνέντευξη στο YouTube έχει χθεσινή ημερομηνία.

Ο Ναβάλνι συνήλθε από το κώμα πριν από μερικές εβδομάδες έχοντας καταρρεύσει στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη ρωσική Σιβηρία στις 20 Αυγούστου. Είχε μεταφερθεί στο Βερολίνο για θεραπεία και σύμφωνα με γερμανούς γιατρούς είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες έχουν απαιτήσει μια εξήγηση από το Κρεμλίνο σχετικά με την κατάσταση του Ναβάλνι, αλλά το Κρεμλίνο απορρίπτει κάθε κατηγορία εις βάρος του. Ο ίδιος ο Ναβάλνι λέει ότι οι γιατροί στο Ομσκ της Σιβηρίας, όπου είχε μεταφερθεί αρχικά όταν κατέρρευσε στη διάρκεια της πτήσης, δεν επέτρεπαν την αερομετακομιδή του στη Γερμανία ώστε να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νόβιτσοκ.

Περιγράφοντας την εμπειρία του στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ναβάλνι τόνισε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει τι του συνέβαινε, αλλά ότι νόμιζε ότι πεθαίνει. Την ημέρα όμως που δηλητηριάστηκε, είπε, αισθανόταν απολύτως καλά και η κατάστασή του άλλαξε αιφνιδίως 20 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το Ομσκ.

Ο πολέμιος της Μόσχας επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο εισήλθε ο παράγοντας νόβιτσοκ στον οργανισμό του, αλλά ότι πιθανόν να άγγιξε κάτι. Σύμφωνα με τον Nαβάλνι, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κατόπιν εντολής του ρώσου προέδρου, τον δηλητηρίασαν με αυτόν τον σπάνιο νευροτοξικό παράγονα επειδή οι αρχές τον έβλεπαν ως απειλή ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

«Κατάλαβαν ότι υπήρχαν μεγάλα, μεγάλα προβλήματα που τους απειλούσαν ενόψει των εκλογών για την Δούμα», σημείωσε.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο παρότι υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι μπορεί να μεταφερθούν για την επόμενη άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή