Κομισιόν: Ολοένα και πιο μακριά από την Ε.Ε. κινείται η Τουρκία

Κομισιόν: Ολοένα και πιο μακριά από την Ε.Ε. κινείται η Τουρκία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ολοένα και πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κινείται η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Welt, η γειτονική μας χώρα «αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές».

Οι πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ως αποτέλεσμα, συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Η Επιτροπή επικρίνει την Άγκυρα για απουσία προόδου στην καταπολέμηση της διαφθοράς και μη αποτελεσματικό διαχωρισμό των εξουσιών στη χώρα. Επιπλέον, «η τουρκική εξωτερική πολιτική συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)», αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση κατηγορεί την Άγκυρα για «παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις» κατά της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και κάποια θετικά στοιχεία. Η Άγκυρα επαινείται για την εκστρατεία της κατά της εγχώριας και της διεθνούς τρομοκρατίας και τη συνεργασία της με την Ε.Ε. για τον εντοπισμό και την επιστροφή ξένων τρομοκρατών. Η Κομισιόν επαίνεσε επίσης τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας για τη φροντίδα σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται στην επικράτειά της. Ταυτόχρονα όμως, η Επιτροπή επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την «ενεργό ενθάρρυνση» που παρείχε σε πρόσφυγες και μετανάστες που αποπειράθηκαν να εισέλθουν μαζικά σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω του χερσαίου συνόρου με την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή