Θεατρική επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Θεατρική επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι προσδοκούσαν ότι η περιπέτεια που περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ από τη στιγμή που προσεβλήθη από την COVID-19 θα τον είχε κάνει περισσότερο σώφρονα, μάλλον θα απογοητεύθηκαν. Επιστρέφοντας με θεατρικό τρόπο στον Λευκό Οίκο, ύστερα από τρεις ημέρες νοσηλείας στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Ουόλτερ Ριντ», ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να υποτιμά τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και κάλεσε τους πολίτες «να μη φοβούνται» έναν ιό που έχει σκοτώσει 210.000 Αμερικανούς και έχει προσβάλει, τις τελευταίες ημέρες, σειρά συνεργατών του, αλλά και τη σύζυγό του Μελάνια.

«Μην αφήσετε να κυριαρχήσει πάνω σας (ο ιός). Μην τον φοβάστε. Θα τον νικήσουμε. Εχουμε τον καλύτερο ιατρικό εξοπλισμό, έχουμε τα καλύτερα φάρμακα», δήλωσε ο Τραμπ στο πρώτο βίντεο που έγραψε μέσα στον Λευκό Οίκο μετά την επιστροφή του, ανάμεσα σε αμερικανικές σημαίες. «Είμαι καλύτερα και μπορεί να έχω ανοσία, δεν ξέρω. Βγείτε έξω. Να είστε προσεκτικοί», προσέθεσε στο μήνυμά του, το οποίο ωστόσο δεν εισακούσθηκε από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων, καθώς η ηγεσία τέθηκε, σχεδόν στο σύνολό της, σε καραντίνα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο στον κήπο του Λευκού Οίκου με το προεδρικό ελικόπτερο και αμέσως ανέβηκε στο μπαλκόνι, όπου πόζαρε μπροστά στις κάμερες. Αμέσως έβγαλε τη χειρουργική μάσκα που φορούσε στη διαδρομή και μπήκε στον Λευκό Οίκο κρατώντας την στην τσέπη του. Τόσο στη σκηνή στο μπαλκόνι όσο και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, ο Τραμπ εμφανίζεται κατά διαστήματα να ανασαίνει πιο βαθιά και πιο δύσκολα από ό,τι συνήθως.

Προτού πάρει εξιτήριο, οι θεράποντες ιατροί του είχαν τονίσει ότι δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο και ότι θα συνεχίσει να δέχεται φαρμακευτική υποστήριξη και να παρακολουθείται στενά από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον Λευκό Οίκο. «Φαίνεται καλά», δήλωσε ο δρ Αντονι Φάουτσι, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Μερικές φορές εμφανίζεται υποτροπή γύρω στην πέμπτη μέρα (από την εκδήλωση των αρχικών συμπτωμάτων). Δεν είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί (με τον Τραμπ), αλλά πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή».

Ο ίδιος ο Τραμπ έκανε σαφείς τις προθέσεις του για τον τρόπο με τον οποίο εννοεί να αντιμετωπίσει στον ένα μήνα που μένει μέχρι τις εκλογές την προσωπική του περιπέτεια: «Αν ο πρόεδρος επιστρέψει δυναμικά στην προεκλογική εκστρατεία, θα είναι ένας ανίκητος ήρωας, ο οποίος θα έχει επιβιώσει όχι μόνο από κάθε βρώμικο κόλπο των Δημοκρατικών το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από τον κινεζικό ιό», έγραψε στο Twitter.

Επικρίσεις

Οι τοποθετήσεις του προέδρου καυτηριάστηκαν πολύ αυστηρά από επιστήμονες. «Εμεινα εμβρόντητος όταν είπε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την COVID-19», δήλωσε ο δρ Ουίλιαμ Σάφερ, καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νάσβιλ. «Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την τύχη του προέδρου, με πλήρη ιατρική και νοσοκομειακή κάλυψη μέσα στο σπίτι τους 24 ώρες το 24ωρο», παρατήρησε ο δρ Ντέιβιντ Νέις από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο Τζο Μπάιντεν. «Είδα το tweet που έκανε, μου το έδειξαν, είπε “μην αφήνετε την πανδημία να κυριαρχεί στη ζωή σας”. Να πάει να το πει αυτό στις 250.000 οικογένειες που έχασαν κάποιον», δήλωσε. Ο Τραμπ πάντως επέμεινε και χθες να υποτιμά την πανδημία. «Πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, μερικές φορές πάνω από 100.000, και παρά την ύπαρξη εμβολίου, πεθαίνουν από τη γρίπη. Θα κλείσουμε τη χώρα μας; Οχι, έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό, όπως ακριβώς μαθαίνουμε να ζούμε με την COVID, που είναι στους περισσότερους πληθυσμούς πολύ λιγότερο θανατηφόρα!!!», έγραψε σε μία ανάρτηση που πρόλαβε να συγκεντρώσει 300.000 likes πριν το Facebook την κατεβάσει ως παραπλανητική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή