Το Facebook διαγράφει ό,τι σχετίζεται με την πλατφόρμα συνωμοσιών QAnon

Το Facebook διαγράφει ό,τι σχετίζεται με την πλατφόρμα συνωμοσιών QAnon

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook απενεργοποιεί όλα τα προφίλ στην πλατφόρμα του αλλά και στο Instagram που σχετίζονται με το αμερικανικό κίνημα συνωμοσιολόγων QAnon, με στενούς δεσμούς με το στρατόπεδο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Από σήμερα θα απομακρύνουμε όλες τις σελίδες, τις ομάδες και τους λογαριασμούς στο Instagram» του QAnon, ανακοίνωσε το κορυφαίο μέσο κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.

Η κίνηση αυτή συνιστά σημαντική αναβάθμιση της παρέμβασης του Facebook σε σχέση με την ισχύουσα ως την Τρίτη απόφαση για διαγραφή ή περιορισμό των γκρουπ και των προφίλ που προωθούν περιεχόμενο του QAnon.

Σε ανακοίνωση του Facebook αναφέρεται ότι το προσωπικό της πλατφόρμας έχει ήδη αρχίσει να απενεργοποιεί ομάδες και σελίδες και να σβήνει περιεχόμενο, αλλά επισημαίνει και πως «η εργασία αυτή θα πάρει χρόνο και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.»

Προσθέτει δε ότι «η επιχειρησιακή ομάδα κατά των επικίνδυνων οργανώσεων θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική αυτή και να ανιχνεύει ενεργά περιεχόμενο για διαγραφή αντί να βασίζεται σε αναφορές των χρηστών.»

Το QAnon βασίζεται στη διασπορά θεωριών συνωμοσίας, όπως ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει αρχίσει πόλεμο κατά των επιφανών σατανιστών παιδόφιλων. Θεωρείται μάλιστα υπεύθυνο για την εξάπλωση εντός και εκτός ΗΠΑ των θεωριών αμφισβήτησης του κορωνοϊού.

Εκεί όμως που ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και άρνησης της πραγματικότητας ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις θεωρίες του το QAnon ήταν ότι… ο ηρωικός κ. Τραμπ δεν έχει κορωνοϊό, αφού ο ιός «δεν υπάρχει», αλλά δήλωσε ότι ασθένησε ώστε με γενναιότητα να μπει μέσα στο κύκλωμα σαν… μυστικός πράκτορας για να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία της ψευδοπανδημίας. Φαίνεται ότι αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, που έπεισε το Facebook να αναλάβει δράση.

Η κίνηση του Facebook  έρχεται λιγότερο από έναν μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές και αποτελεί πλήγμα στην εκστρατεία του κ. Τραμπ, ωστόσο το BBC εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να αστυνομευθεί αποτελεσματικά όλο το Facebook καθώς το QAnon έχει μεγαλώσει πλέον υπερβολικά και παρουσιάζεται και υπό διαφορετικές ονομασίες.

Πηγή: BBC, Foreignpolicy.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή