Γερμανία: Τα «κρούσματα» διείσδυσης του εξτρεμισμού

Γερμανία: Τα «κρούσματα» διείσδυσης του εξτρεμισμού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε την πρώτη επίσημη έκθεση για τη διείσδυση νεοναζιστικών και ακροδεξιών ιδεών στα γερμανικά σώματα ασφαλείας. Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον σχετικά μικρό αριθμό των κρουσμάτων (380 επί συνόλου 300.000 ενστόλων), εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν πλήρως ανεπτυγμένοι μηχανισμοί για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των κρουσμάτων, ως εκ τούτου οι αριθμοί είναι μόνο ενδεικτικοί.

«Κοιτάξτε γύρω σας, υπερασπιστείτε το σύνταγμά μας, η παθητικότητα δεν είναι επιτρεπτή», δήλωσε ο Ζεεχόφερ, σημειώνοντας ότι ναι μεν το 99% των ενστόλων ασπάζεται τις αξίες του συντάγματος, αλλά ακόμη και ένα κρούσμα είναι «ντροπή». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος, Τόμας Χάλντενβανγκ εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η διείσδυση της Ακροδεξιάς στα σώματα ασφαλείας συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι το αντίστοιχο φαινόμενο στην ευρύτερη κοινωνία. Πρώτον, όπως είπε, γιατί πρόκειται για άτομα εκπαιδευμένα, δεύτερον γιατί έχουν πρόσβαση σε όπλα και τρίτον γιατί κάποιοι εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητου χαρακτήρα πληροφορίες. Ο Χάλντενβανγκ σημείωσε ότι τώρα οι Αρχές θα περάσουν από την απαρίθμηση των κρουσμάτων στην εξέταση των σχέσεων μεταξύ τους και με πολίτες εκτός των σωμάτων ασφαλείας ώστε να αντληθούν και ποιοτικά, εκτός από τα ποσοτικά συμπεράσματα.  

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2017 ώς και τον Μάρτιο του 2020 εντοπίστηκαν στα σώματα ασφαλείας των γερμανικών κρατιδίων 319 ύποπτοι για ακροδεξιές συμπάθειες, 44 ύποπτοι στην ομοσπονδιακή αστυνομία και 14 άλλα κρούσματα σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, μεταξύ αυτών και στην υπηρεσία προστασίας του συντάγματος. 

Η υπεύθυνη των Πρασίνων για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Ιρένε Μίχαλιτς ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη της αστυνομίας να προσφεύγουν, για τα ζητήματα αυτά, σε ανεξάρτητη αρχή, εκτός ιεραρχίας, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του φόβου δυσμενούς μεταχείρισης από ανωτέρους. «Σε αυτούς τους ανεξάρτητους μηχανισμούς θα μπορεί να καταφύγει κανείς για να αναφέρει περιστατικά αλλά και για συμβουλές διαχείρισης συγκεκριμένων καταστάσεων», είπε η Μίχαλιτς, σημειώνοντας ότι σε κάποια κρατίδια έχουν ήδη δημιουργηθεί τέτοιες Αρχές, αλλά υπάρχουν ακόμη ελλείψεις σε πολλά άλλα κρατίδια καθώς και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή