«Πανδημική κόπωση» των Ευρωπαίων

«Πανδημική κόπωση» των Ευρωπαίων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάντληση νιώθουν οι πολίτες της Ευρώπης μετά τόσους μήνες συνεχούς απειλητικής παρουσίας του κορωνοϊού και τη διαρκή επιβολή περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του. Αυτή την πραγματικότητα αναγνωρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την περιφέρεια της Ευρώπης, δρ Χανς Κλούγκε, τόνισε χθες ότι έρευνα έδειξε πως τουλάχιστον το 60% των Ευρωπαίων νιώθει την «πανδημική του κόπωση» να αυξάνει μετά τις συνεχείς θυσίες του τελευταίου οκταμήνου. «Το κόστος ήταν τεράστιο και οι θυσίες μάς εξάντλησαν όλους, όπου κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες είναι εύκολο και φυσικό να αισθάνεται κανείς απαθής και χωρίς κίνητρο», εξήγησε ο δρ Κλούγκε, καλώντας τις κυβερνήσεις να βρουν, σε συνεργασία με την κοινή γνώμη, τρόπους για την καταπολέμηση της κόπωσης και την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης (CDC), επικαιροποιώντας τις συστάσεις σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης της COVID-19, παραδέχθηκε ότι ο ιός μεταδίδεται και αερογενώς, με τα ιικά μικροσταγονίδια που απελευθερώνει ο φορέας της νόσου (αερολύματα), τα οποία παραμένουν στην ατμόσφαιρα ακόμα και επί ώρες. 

Τέτοιες περιπτώσεις μετάδοσης αφορούν, κατά κύριο λόγο, κλειστούς χώρους και κακό εξαερισμό, όπου οι άνθρωποι κάνουν δραστηριότητες που προκαλούν βαθιές εκπνοές, όπως κατά την άθληση ή το τραγούδι. 

Η παραδοχή της αερογενούς μετάδοσης σηματοδοτεί μία ακόμη αντιστροφή του CDC στις επιστημονικές παραδοχές του. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στην ιστοσελίδα του οργανισμού είχε αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση για την αερογενή μετάδοση του ιού, η οποία ωστόσο εξαφανίστηκε γρήγορα. 

Τα διαρκή ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ολόκληρη την Ε.Ε. επιβάλλουν τη συνεχή λήψη περιοριστικών μέτρων. Ηδη η Ιταλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα, εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής της χρήσης μάσκας παντού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μπει τροχοπέδη στην εξάπλωση της COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή