Κριτική για τη «μίνι» καραντίνα

Κριτική για τη «μίνι» καραντίνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο δριμύτατης κριτικής βρέθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξαιτίας της απόφασής της να διακόψει, χθες το απόγευμα, την παραμονή της σε καραντίνα. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο μετά την επαφή της, με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού, στις 29 Σεπτεμβρίου στην Πορτογαλία, όπου είχε επαφές και συναντήσεις με Πορτογάλους αξιωματούχους. Ωστόσο, η διακοπή της καραντίνας έπειτα από μόλις επτά ημέρες παραβιάζει κατάφωρα τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Ε.Ε., αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θεωρούν αναγκαίο τον αυτοπεριορισμό επί 14 ημέρες. Η πρόεδρος της Κομισιόν, όπως εξάλλου δήλωσε και εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, επέλεξε να ακολουθήσει τους κανόνες αυτοπεριορισμού που ισχύουν στο Βέλγιο, και οι οποίοι πρόσφατα χαλάρωσαν. Από την 1η Οκτωβρίου, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι οι επαφές κάθε επιβεβαιωμένου κρούσματος οφείλουν να παραμένουν σε καραντίνα μόνον επτά ημέρες, αντί των 14 που συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ελέγχου (ECDC).

Το Κέντρο τον Σεπτέμβριο επικαιροποίησε τις συστάσεις του, επισημαίνοντας ότι όποιος έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει να μένει σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες. Η περίοδος της καραντίνας μπορεί να μειωθεί στις 10 ημέρες, μόνο εφόσον υπάρχει αρνητικό τεστ.

Ομως τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμα πιο πολύπλοκα. Η επικεφαλής του ECDC, δρ Αντρεα Εϊμον, έχει προειδοποιήσει ότι ακόμη και οι 14 ημέρες ίσως να μην είναι αρκετές, αφού  3% με 4% των λοιμώξεων εμφανίζονται έπειτα από δύο εβδομάδες. Και άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τον χρόνο της καραντίνας για τις επαφές των κρουσμάτων COVID-19. Η Γαλλία τον έχει περιορίσει στις επτά ημέρες, ενώ η Ισπανία στις 10, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μεταδοτικοί έπειτα από αυτό το διάστημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως καλέσει τις 27 χώρες-μέλη να συντονίσουν καλύτερα τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να χρησιμοποιούν κοινά κριτήρια για την εξάπλωση της ασθένειας προτού υιοθετήσουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Οπως και να έχει, η απόφασή της Φον ντερ Λάιεν να μη συμμορφωθεί με τα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι υγειονομικοί φορείς της Ε.Ε., προφανώς υπονομεύει κάθε μελλοντική απόπειρα  συντονισμού για τον έλεγχο της πανδημίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν, 61 έτους, η οποία προτού ασχοληθεί με την πολιτική είχε ακολουθήσει σπουδές στην ιατρική, υποβλήθηκε σε τεστ COVID-19, τόσο την περασμένη Πέμπτη όσο και τη Δευτέρα. Αμφότερα βγήκαν αρνητικά.

Την ίδια στιγμή, η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να αναγκαστούν να εισαγάγουν εκ νέου παλιότερα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή