ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Ανησυχία για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μπορέλ: Ανησυχία για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με ανάμιξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.

Αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ τόνισε πως «η ανάμιξη περιφερειακών παραγόντων στη σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλεισθεί», ενώ επανέλαβε πως «πρέπει να εμποδισθεί η ξένη ανάμιξη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική διαβεβαίωσε πως πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις σε εμπολέμους και περιφερειακές δυνάμεις για να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν. Το τραπέζι παραμένει άδειο εδώ και 30 χρόνια», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΕ διαθέτει «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση στο πεδίο. «Δεν υπάρχουν παρατηρητές (…) και πρέπει να φυλαγόμαστε από την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η αρμενική κοινότητα κινητοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πολλοί κατήγγειλαν την Ευρώπη ότι τηρεί παθητική στάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP