Κορωνοϊός: Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για έως 115 εκατ. επιπλέον ανθρώπους

Κορωνοϊός: Κίνδυνος ακραίας φτώχειας για έως 115 εκατ. επιπλέον ανθρώπους

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο να περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας περίπου 88 έως 115 εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις τόσο της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι το ποσοστό της ακραίας φτώχειας αναμένεται να αυξηθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, με τον συγκεκριμένο αριθμό να ενισχύεται κατά περίπου 88 έως 115 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020. Συνυπολογίζοντας και το 2021, η αύξηση δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί έως και τα 150 εκατομμύρια, ανάλογα με την έκταση και το βάθος της οικονομικής ύφεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως ακραία φτώχεια ορίζεται το εισόδημα έως 1,90 δολάριο ανά ημέρα. Με βάση τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, με το συγκεκριμένο ποσό θα κληθεί να ζήσει φέτος το 9,1% έως το 9,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, το αντίστοιχο ποσοστό θα ανερχόταν στο 7,9% από 9,2% το 2017.

«Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η σημαντική οπισθοχώρηση, οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία διαφορετική οικονομία, διευκολύνοντας και διαθέτοντας κεφάλαια, εργατικό δυναμικό και καινοτομία» τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του οργανισμού, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Και συμπλήρωσε: «Θα βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεχίσουν την ανάπτυξη και να απαντήσουν στις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19, ενόσω δουλεύουμε για μια βιώσιμη και ολική ανάκαμψη».

Σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα μεγάλο τμήμα των νέων –χρονικά- φτωχών θα αφορά χώρες με ήδη πολύ υψηλά ποσοστά ένδειας. Όμως, σημαντική αύξηση θα «δει» και μια σειρά χωρών μεσαίου κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση για συλλογική δράση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην καταπολέμηση της φτώχειας δεν θα πάρει… εντελώς στράφι. Άλλωστε, ο στόχος μείωσης της παγκόσμιας φτώχειας παραμένει στο 7% έως το τέλος της δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή