ΚΟΣΜΟΣ

Το «κρυφό» κόστος της τηλεργασίας

to-kryfo-kostos-tis-tilergasias-561108352

ΧΑΓΗ. Αντέστρεψαν ολοκληρωτικά τις εργασιακές συνθήκες η πανδημία COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αναχαίτισή της. Εκατομμύρια άνθρωποι πλέον αποχαιρέτησαν, μέχρι νεωτέρας, τα γραφεία τους και εργάζονται από το σπίτι. Ομως η τηλεργασία, θεσμός που βρίσκεται σήμερα στα σπάργανα, είναι γεμάτη με μικροπροβλήματα. Ποιος, παραδείγματος χάρη, καλύπτει τα έξοδα για την αγορά χαρτιού υγείας ή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως καφές, τσάι, νερό; Ποιος πληρώνει το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί στο σπίτι; Στην Ολλανδία αυτές οι ασυνήθιστες δαπάνες βαρύνουν τους εργοδότες, που σήμερα καταβάλλουν ένα ημερήσιο επίδομα 2 ευρώ στους τηλεργαζομένους για την κάλυψη τέτοιων δαπανών. Μελέτη που εκπονήθηκε από το ολλανδικό ίδρυμα ΝΙBUD, το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, για το κόστος της τηλεργασίας, κατέληξε στο παραπάνω ποσό. Οι ολλανδικές αρχές εφαρμόζουν πλέον τις διαπιστώσεις της έρευνας, προσφέροντας  στους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους «μπόνους» κορωνοϊού που φέτος θα φτάσει τα 363 ευρώ.

Η Ολλανδία, όμως, δεν είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έλαβε υπόψη τις ειδικές ανάγκες της τηλεργασίας. Στην Ισπανία, παραδείγματος χάρη, οι εργοδότες καλύπτουν τις δαπάνες διατήρησης ενός γραφείου στο σπίτι, όπως και τον εξοπλισμό του. Στη Γερμανία εξετάζεται νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται εξ αποστάσεως. Στη Γαλλία ψηφίστηκε νόμος που προστατεύει τους εργαζομένους από το σπίτι από τα εκτός ωραρίου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία πιθανώς να αυξηθεί η έκπτωση φόρου για οικιακό εξοπλισμό που αφορά την εργασία.

Στην αντίπερα όχθη, οι επιχειρηματίες δεν βλέπουν με καλό μάτι τα επιπλέον έξοδα που καλούνται να κάνουν, τη στιγμή κατά την οποία η COVID-19 έχει καταρρακώσει την οικονομία. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ολλανδών εργοδοτών AWVN, Γιάνες βαν ντερ Βέλντε, δήλωσε ότι οι υπολογισμοί της NIBUD δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.