ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Προβάδισμα για την Άρντερν ενόψει εκλογών

Νέα Ζηλανδία: Προβάδισμα για την Άρντερν ενόψει εκλογών

Ισχυρό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Ζηλανδία, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 17 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το προβάδισμα του κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, η οποία διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, εξακολουθεί να ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 1News-Colmar Brunton, και παραμένει στο 47%, όπως ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει στο Εργατικό Κόμμα, το οποίο στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στην επιτυχία του να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του νέου κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία, 60 έδρες στο κοινοβούλιο, δηλαδή μία λιγότερη από τις 61 που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα το ποσοστό υποστήριξης για το Κόμμα των Πρασίνων ανέρχεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή σε 6%, ποσοστό που του εξασφαλίζει 8 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό υποστήριξης του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 32%, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να μην καταφέρνει να καλύψει τη διαφορά του 15% που το χωρίζει από το κυβερνών κόμμα, παρά τις δηλώσεις της ηγέτιδάς του Τζούντιθ Κόλινς, σύμφωνα με την οποία αυτή επικράτησε της Άρντερν στις δύο τηλεμαχίες που έγιναν ενόψει των εκλογών.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σχηματίζοντας έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και το Κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από Reuters