ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ε.Ε.: Τρίτη σύμβαση προ-αγοράς για εμβόλιο κατά της COVID-19

Ε.Ε.: Τρίτη σύμβαση προ-αγοράς για εμβόλιο κατά της COVID-19

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την τρίτη της σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για προ-αγορά δόσεων του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, αν αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανακοίνωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα σύμβαση αφορά την εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson. Η σύμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα, με την επιλογή για άλλα 200 εκατομμύρια άτομα σε δεύτερη φάση. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εισήλθε στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι δοκιμές της φάσης 3 περιλαμβάνουν 60.000 άτομα και είναι οι πιο ευρείας κλίμακας στο τελικό στάδιο από οποιαδήποτε υποψήφιο εμβόλιο μέχρι σήμερα. Εκπρόσωποι της Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι θα γνωρίζουν ως το τέλος του έτους αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με άλλα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, το εμβόλιο της Janssen Pharmaceutica NV πιθανολογείται ότι θα χρειαστεί μόνο μία δόση (αντί για δύο) για την επίτευξη ανοσίας, ενώ δεν χρειάζεται να διατηρηθεί παγωμένο, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την παγκόσμια διανομή του.

Η Επιτροπή, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την Astra Zeneca (300 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων) και την κοινοπραξία Sanofi-GSK (άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις). Η Astra Zeneca, που συνεργάζεται με το ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης, ξεκίνησε δοκιμές της φάσης 3 τον Αύγουστο. Οι Sanofi-GSK έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τις δοκιμές της φάσης 3 πριν το τέλος του 2020. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, οι κοινοτικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γερμανική CureVac, τo αμερικανο-γερμανικό εγχείρημα των BionNTech-Pfizer και την αμερικανική Moderna.