Γαλλία: Δικάζεται η αναισθησιολόγος που χειρούργησε σε κατάσταση μέθης

Γαλλία: Δικάζεται η αναισθησιολόγος που χειρούργησε σε κατάσταση μέθης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εδώλιο βρίσκεται η 51χρονη αναισθησιολόγος Χέλγκα Βότερς από το Βέλγιο, η οποία συμμετείχε σε μία επέμβαση καισαρικής, όντας σε κατάσταση μέθης, με αποτέλεσμα σήμερα να κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης μέχρι και τριών ετών.

Η τραγωδία έλαβε χώρα την 26η Σεπτεμβρίου 2014, όταν η κατηγορούμενη υπέπεσε σε σειρά ανεπανόρθωτων ιατρικών λαθών, όντας υπό την επήρεια αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της επέμβασης καισαρικής στη Σύνθια Χόουκ, η οποία έπρεπε να είχε γεννήσει λίγες ημέρες πριν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Τα καθοριστικά ιατρικά λάθη οδήγησαν στον θάνατο της 28χρονης Βρετανίδας από ανακοπή τέσσερις ημέρες αργότερα.

Μιλώντας ενώπιον του δικαστηρίου την πρώτη ημέρα της δίκης της, η αναισθησιολόγος δήλωσε ότι ο εθισμός στο αλκοόλ είναι «ασύμβατος» με τα καθήκοντα του επαγγέλματος της, τονίζοντας ότι θα μετανιώνει για τον θάνατο που προκάλεσε για όλη της τη ζωή. Η αναισθησιολόγος ανέγνωσε μια δήλωση χωρίς να κοιτάξει ούτε στιγμή προς την πλευρά της οικογένειας του θύματος, της 28χρονης Βρετανίδας Σίνθια Χόουκ. «Θεωρώ πως έριξαν πάνω μου όλο το βάρος αυτής της τραγωδίας», ανέφερε επίσης η γιατρός, η οποία συχνά υποβάθμιζε την ευθύνη της κατά τη διάρκεια της έρευνας, επικαλούμενη κυρίως τις δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας των χειρουργών.

Μολαταύτα, τόνισε ότι «δεν είναι ακόμη ικανή να ελέγξει» τον αλκοολισμό της, επισημαίνοντας πως δεν θέλει να «παραστήσει το θύμα». Παρά το γεγονός ότι είχε απολυθεί δύο φορές για σοβαρά λάθη σε σχέση με τον αλκοολισμό της στο Βέλγιο, «για το ιστορικό της δεν είχε ενημερωθεί ο ιατρικός σύλλογος του Βελγίου», αποκάλυψε ερευνητής της αστυνομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή