Βέτο Τραμπ ενόψει του δεύτερου ντιμπέιτ

Βέτο Τραμπ ενόψει του δεύτερου ντιμπέιτ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και αδημονεί να επιστρέψει ενεργητικά στην προεκλογική εκστρατεία, σε μια ύστατη προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι του Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υπό αμφισβήτηση την πραγματοποίηση του δεύτερου ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου. Ο λόγος: η απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής για τις τηλεοπτικές μονομαχίες των προεδρικών υποψηφίων να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αναμέτρηση μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της μόλυνσης του Αμερικανού προέδρου από την COVID-19.

«Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την πλευρά μας. Δεν θα χάσω τον χρόνο μου», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο Fox News, την πρώτη μετά τη νοσηλεία του στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Ουόλτερ Ριντ» και την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Για να δικαιολογήσει την αρνητική του στάση, ισχυρίστηκε ότι ο συντονιστής της συζήτησης θα έχει τη δυνατότητα να του αφαιρεί τον λόγο ηλεκτρονικά. Ο Μπάιντεν αποδέχθηκε την εξ αποστάσεως αντιπαράθεση, η οποία, σημειωτέον, δεν αποτελεί κάτι χωρίς προηγούμενο στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά. Το 1960, το τρίτο ντιμπέιτ μεταξύ Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον έλαβε χώρα ενώ οι δύο αντίπαλοι βρίσκονταν σε διαφορετικές Ακτές των ΗΠΑ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να πιστεύει ότι δεν είναι πλέον μεταδότης του ιού και ότι αισθάνεται αρκετά καλά, ώστε να παραστεί σύντομα σε προεκλογικές συγκεντρώσεις οπαδών του. «Γύρισα πίσω (στον Λευκό Οίκο) γιατί είμαι ένα τέλειο βιολογικό δείγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το βράδυ της Τετάρτης, ο προσωπικός του γιατρός Σον Κόνελι είχε δηλώσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν απύρετος για τέσσερις συνεχείς ημέρες και ότι δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα της COVID-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ωστόσο, οι γιατροί του Τραμπ δεν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του ότι έχει πάψει να είναι ενεργός μεταδότης του ιού. 

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία που συνεχίζει να δέχεται, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει σταματήσει να παίρνει τα περισσότερα από τα φάρμακα που του χορηγούνταν αρχικά, αλλά συνεχίζει να παίρνει στεροειδή. Τέλος, στην ίδια συνέντευξη με το Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε κάποιες ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία με τους Δημοκρατικούς, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 1.200 σε κάθε Αμερικανό και για τη στήριξη της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η απόφασή του να σταματήσει τις διαβουλεύσεις με τους Δημοκρατικούς για ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής αναζωογόνησης έτυχε δριμείας κριτικής και απειλεί να στοιχίσει ακριβά στους Ρεπουμπλικανούς, στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας, στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σε διαμετρική αντίθεση με το πρώτο, χαοτικό ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν, η μοναδική τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων Μάικ Πενς και Κάμαλα Χάρις, το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα. Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Τραμπ «τη μεγαλύτερη αποτυχία οποιασδήποτε κυβέρνησης στην αμερικανική Ιστορία», ενώ ο Πενς κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι θα αυξήσουν τους φόρους και θα αλλάξουν αυθαίρετα τον αριθμό των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραβιάζοντας τον διαχωρισμό των εξουσιών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν μια μύγα που προσγειώθηκε στο κεφάλι του Μάικ Πενς για να μείνει εκεί επί δύο ολόκληρα λεπτά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή