Έκλεψαν χειρόγραφο του Μάο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Ποίημα του Κινέζου ηγέτη Μάο Τσετούνγκ, γραμμένο σε κινεζικούς καλλιγραφικούς χαρακτήρες, ανακτήθηκε από τον ιδιοκτήτη του, μετά την κλοπή του στο Χονγκ Κονγκ, με τους συλλέκτες να εκτιμούν την αξία του σε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Διαρρήκτες είχαν κλέψει το σπανιότατο χειρόγραφο από την κατοικία συλλέκτη στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, για να το κόψουν στη μέση και να το πουλήσουν έναντι κλάσματος της πραγματικής του αξίας. Οι διαρρήκτες θεώρησαν ότι ο πάπυρος ήταν υπερβολικά μεγάλος, καθώς το μήκος του υπερβαίνει τα 2,8 μέτρα. Ο ιδιοκτήτης του χειρογράφου επεσήμανε στην αστυνομία ότι η κοπή του μειώνει σημαντικά την αξία του.

Ο πάπυρος περιέχει στροφές ποιημάτων, που έγραψε ο ίδιος ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ενώ ο ιδιοκτήτης του πιστεύει ότι η περγαμηνή θα μπορούσε να «πιάσει» ακόμη και 300 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμό σπάνιων κειμηλίων. Ο πάπυρος εκλάπη κατά τη διάρκεια μεγάλης διάρρηξης στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν τρεις άνδρες διείσδυσαν στην κατοικία του Φου Τζουνχσιάο, διάσημου συλλέκτη επαναστατικής τέχνης και φιλοτελιστή. Οι διαρρήκτες διέφυγαν με αρχαίες κινεζικές σφραγίδες, χάλκινα νομίσματα και άλλες χειρόγραφες περγαμηνές με τα καλλιγραφικά γράμματα του Μάο. Η συνολική αξία των κλοπιμαίων εκτιμάται στα 645 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον κ. Φου, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην ηπειρωτική Κίνα όταν το σπίτι του έπεσε θύμα των διαρρηκτών.

Οι δράστες της ληστείας φέρονται να πούλησαν ένα τμήμα της περγαμηνής με την ποίηση του Μάο σε άλλο συλλέκτη έργων τέχνης από το Χονγκ Κονγκ, για 64 δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post. Ο συλλέκτης αυτός θεώρησε ότι ο πάπυρος ήταν πλαστός. Λίγες ημέρες αργότερα, ο συλλέκτης είδε ανακοίνωση της αστυνομίας, που αναζητούσε τα κλεμμένα έργα του Φου και παραδόθηκε αυτοβούλως, παραδίδοντας επίσης και τα δύο κομμάτια του παπύρου στις 22 Σεπτεμβρίου. «Κάποιος από τους δράστες θεώρησε ότι η καλλιγραφική περγαμηνή ήταν υπερβολικά μεγάλη. Σκέφτηκαν μάλλον ότι κανείς δεν θα ήθελε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι παπύρου στον τοίχο του και έτσι το έκοψαν στη μέση», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, επιθεωρητής Τόνι Χο. 

«Το θέαμα της κομμένης περγαμηνής ήταν αποτρόπαιο. Η αξία της θα επηρεασθεί σίγουρα, αλλά δεν γνωρίζω πόσο θα υποχωρήσει», λέει ο κ. Φου. Το 2019, καλλιγραφική επιστολή του Μάο Τσετούνγκ πουλήθηκε σε πλειστηριασμό του οίκου Sotheby’s για 519.000 στερλίνες.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ συνέλαβε λίγες ημέρες αργότερα τον 49χρονο αγοραστή του κλεμμένου παπύρου, για τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση. Ενας από τους φερόμενους ως δράστες έχει και αυτός συλληφθεί, αλλά οι δύο συνεργοί του παραμένουν ελεύθεροι. Πολλά ποιήματα, ορισμένα με σημαντικά πολιτικά μηνύματα, αποδίδονται στον Μάο, καθώς και θεατρικά έργα, όπως αυτό με αλληγορικό χαρακτήρα, που έδωσε το έναυσμα για την Πολιτιστική Επανάσταση το 1966. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου, αμερικανικός οίκος πλειστηριασμών πούλησε για άγνωστη τιμή (που εκτιμάται από ειδικούς μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων) ρωσικό βιβλίο, με χειρόγραφη αφιέρωση του Μάο και αποδέκτη τον Ρώσο στρατάρχη Σεμιόν Μπουντιένι, ιδρυτή του ιππικού του Κόκκινου Στρατού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή