Τρίτη σύμβαση προαγοράς δόσεων εμβολίου

Τρίτη σύμβαση προαγοράς δόσεων εμβολίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την τρίτη της σύμβαση με φαρμακευτική εταιρεία για προαγορά δόσεων του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, αν αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα σύμβαση αφορά την εταιρεία Janssen Pharmaceutica NV, μία από τις φαρμακευτικές εταιρείες Janssen της Johnson & Johnson. Η σύμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα, με την επιλογή για άλλα 200 εκατομμύρια σε δεύτερη φάση. Τα κράτη-μέλη θα μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα διανείμουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εισήλθε στην τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι δοκιμές της φάσης 3 περιλαμβάνουν 60.000 άτομα και είναι οι πιο ευρείας κλίμακας στο τελικό στάδιο από οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο μέχρι σήμερα. Εκπρόσωποι της Johnson & Johnson έχουν δηλώσει ότι θα γνωρίζουν έως το τέλος του έτους αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με άλλα υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, το εμβόλιο της Janssen Pharmaceutica NV πιθανολογείται ότι θα χρειαστεί μόνο μία δόση (αντί για δύο) για την επίτευξη ανοσίας, ενώ δεν χρειάζεται να διατηρηθεί παγωμένο, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την παγκόσμια διανομή του.

Η Επιτροπή, υπενθυμίζεται, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την Astra Zeneca (300 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατομμυρίων) και με την κοινοπραξία Sanofi-GSK (άλλα 300 εκατομμύρια δόσεις). Η Astra Zeneca, που συνεργάζεται με το ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης, ξεκίνησε δοκιμές της φάσης 3 τον Αύγουστο. Η Sanofi-GSK έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τις δοκιμές της φάσης 3 πριν από το τέλος του 2020. Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, οι κοινοτικές αρχές έχουν ολοκληρώσει τις διερευνητικές συνομιλίες με τη γερμανική CureVac, τo αμερικανογερμανικό εγχείρημα των BionNTech-Pfizer και την αμερικανική Moderna.

Την Τρίτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία «κυλιόμενης αξιολόγησης» για το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer. Η ίδια διαδικασία είχε ξεκινήσει κάποιες ημέρες νωρίτερα και για το εμβόλιο της Astra Zeneca. O EMA ουσιαστικά ελέγχει τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές καθώς προκύπτουν, για εξοικονόμηση χρόνου, και θα συνεχίσει να το κάνει έως ότου έχει αρκετά στοιχεία για να λάβει την οριστική του απόφαση.

Παράλληλα, χθες, η Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την προμήθεια του φαρμάκου Veklury, της εμπορικής ονομασίας της ρεμδεσιβίρης. Η σύμβαση αφορά ποσότητα που καλύπτει έως και 500.000 θεραπευτικές αγωγές, με τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησής της στο μέλλον. Στη σύμβαση συμμετέχουν 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., των χωρών του ΕΟΧ, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έξι υποψήφιων και δυνάμει υποψήφιων χωρών (Αλβανία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Βάσει της σύμβασης, όλες οι συμμετέχουσες χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τις παραγγελίες τους για την προμήθεια του φαρμάκου, που είναι ένα από τα λίγα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της COVID-19 (ήταν μεταξύ των αγωγών που έλαβε ο πρόεδρος Τραμπ κατά την πρόσφατη νοσηλεία του).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή