Ο Τραμπ βιάζεται, οι επιστήμονες επιμένουν στους ελέγχους

Ο Τραμπ βιάζεται, οι επιστήμονες επιμένουν στους ελέγχους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω ότι ήταν μια ευλογία από τον Θεό που μολύνθηκα. Ηταν μια μεταμφιεσμένη ευλογία», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την περιπέτειά του με την COVID-19 στο τελευταίο του βίντεο από τον Λευκό Οίκο. Η «ευλογία» κατά τον Αμερικανό πρόεδρο συνίσταται στο ότι είχε την ευκαιρία να του χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο της εταιρείας Regeneron, στο οποίο ο ίδιος απέδωσε την ταχύτατη ανάρρωσή του. 

Αντιλαμβανόμενος ότι ο απλός Αμερικανός πολίτης δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε καθολική και δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο της Regeneron το συντομότερο δυνατόν. «Θέλω να προσφέρω σε σας αυτά (τα φάρμακα) που πήρα εγώ. Και θα το κάνω δωρεάν», προσέθεσε. 

Το σκεύασμα της Regeneron είναι ένα κοκτέιλ δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων και θεωρείται ένα από τα πολλά υποσχόμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μόνο σε πειραματική βάση, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πράσινο φως από την αρμόδια ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες. 

Παράλληλα με τη Regeneron, η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly & Co έχει αναπτύξει το δικό της σκεύασμα αντισωμάτων και επιδιώκει την έγκρισή του από τη FDA.

Μιλώντας στο CNN, ο δρ Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής των επιδημιολόγων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που διαχειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος. Δήλωσε ότι έχει «ισχυρές υποψίες» πως το κοκτέιλ της Regeneron συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο που σημειώθηκε ως προς την υγεία του Τραμπ, αν και έσπευσε να προσθέσει: «Προφανώς, δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι τέτοιο μέχρι να έχουμε στα χέρια μας σημαντικό αριθμό μελετών που να δείχνουν ότι το φάρμακο όντως είναι αποτελεσματικό». Ως προς τον κίνδυνο παρενεργειών, θεωρείται μάλλον αμελητέος.

Από μόνη της η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη κι αν δεν εμφανίσει υποτροπές τις επόμενες ημέρες, δεν αποδεικνύει τίποτα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε και άλλα φάρμακα, όπως η ρεδεμσιβίρη, έτσι που να μην είναι δυνατό να διακρίνει κανείς ποιο συνέβαλε σε τι – ας αφήσουμε πως, ούτως ή άλλως, η μεγάλη πλειονότητα όσων προσβάλλονται από την COVID-19 αναρρώνουν χωρίς η υγεία τους να επιδεινωθεί καίρια. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν και σε αυτή την περίπτωση οι υπάρχοντες μηχανισμοί ελέγχου, χωρίς πολιτικές πιέσεις. 

Γεγονός είναι ότι τα εγκώμια του Τραμπ οδήγησαν πολλούς ασθενείς να ζητούν να τους χορηγηθεί αμέσως το κοκτέιλ της Regeneron, όπως αναφέρει ο δρ Ντερκ Σόστμαν, επικεφαλής ερευνών σε νοσοκομείο του Χιούστον. «Η πολιτική συγκυρία με κάνει να υποθέτω ότι το σενάριο είναι: ο Τραμπ παθαίνει COVID, η αμερικανική τεχνολογία που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση Τραμπ θεραπεύει την COVID. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει πίεση πάνω στις ελεγκτικές αρχές», σημειώνει ο καθηγητής. 

Σημειωτέον ότι οι μετοχές της Regeneron ανέβηκαν κατά 6% τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, ενώ εκείνες της Eli Lilly σημείωσαν χθες αύξηση 3,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή