Η Ευρώπη «ψηφίζει» Μπάιντεν και ανησυχεί για το δίκαιο των εκλογών

Η Ευρώπη «ψηφίζει» Μπάιντεν και ανησυχεί για το δίκαιο των εκλογών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε επτά ευρωπαϊκά κράτη θέλουν ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση, αλλά μόλις το 10% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι απολύτως ελεύθερες και δίκαιες, ένα εύρημα που προκύπτει ενώ ορισμένοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον ανησυχούν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Η έρευνα του YouGov, που διενεργήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, έδειξε ότι το 80% των Δανών θέλουν να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπάιντεν. Τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά στη Γερμανία (71%), την Ισπανία (69%), τη Σουηδία (65%), τη Γαλλία (64%) και τη Βρετανία (61%). Ακόμα και στην Ιταλία, όπου το κλίμα απέναντι στον Τραμπ είναι πιο θετικό, το 58% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας νίκης του Μπάιντεν. (Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας)

Μεταξύ των ερωτηθέντων, ποσοστά από 2% (Γερμανία) έως 11% (Ιταλία) εξ αυτών εκτιμούν ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα είναι απολύτως ελεύθερες και δίκαιες. Ένα πέμπτο των Γερμανών και το 16% των Βρετανών απάντησαν ότι πιστεύουν πως δεν θα είναι καθόλου ελεύθερες και δίκαιες. Τα ευρήματα αποτυπώνουν τις βαθιές αμφιβολίες για την ισχύ και την αξιοπιστία της αμερικανικής δημοκρατίας ύστερα από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Τραμπ. 

Ο Τραμπ, που υστερεί έναντι του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, έχει και ο ίδιος εκφράσει αμφιβολίες για τη διαδικασία, διατυπώνοντας τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι επιστολικές ψήφοι οδηγούν σε απάτη, παρόλο που ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους απάτη είναι σπάνια. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει επίσης αρνηθεί να πει εάν θα δεχθεί μια ειρηνική μετάβαση εξουσία στην περίπτωση ήττας του. 

Κάποιοι διπλωμάτες που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι τους φέρνει σε δύσκολη θέση να βλέπουν να υποτιμούνται με τέτοιο τρόπο από τον Λευκό Οίκο τα θεμέλια ενός κράτους που τόσο καιρό ήταν πρότυπο δημοκρατίας.

«Συμφωνώ όντως με εκείνους που λένε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ένας εξ αυτών. «Θεμελιωδώς οι πολίτες χρειάζονται να αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση επιθυμούν να κινηθεί η χώρα τους». 

Η σύγχυση και τα μπερδεμένα μηνύματα αναφορικά με τη διάγνωση του Τραμπ με COVID-19 και τη νοσηλεία του έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. 

Ευρωπαίος διπλωμάτης έχει πει κατά καιρούς ότι δεν είναι πλέον δυνατόν θα διαχωριστεί η αλήθεια από τα επινοήματα που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο. «Ειλικρινά, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ημέρα των Εκλογών», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή