Νέα απόπειρα συντονισμού για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε.

Νέα απόπειρα συντονισμού για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε συμφωνία για τον συντονισμό των περιορισμών στις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε. κατέληξαν σήμερα, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία ακόμα προσπάθεια να μπει τάξη στο ταξιδιωτικό χάος που επικρατεί τους τελευταίους επτά μήνες. Σύμφωνα με τη σύσταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως την προσεχή Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τα κράτη-μέλη καλούνται να υιοθετήσουν κοινά κριτήρια για την επιβολή περιορισμών, βάσει ενός κοινά αποδεκτού χάρτη που θα βασίζεται σε στοιχεία που θα δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Καλούνται επίσης να συντονίσουν τα μέτρα που θα αφορούν τους ταξιδιώτες που μετακινούνται αεροπορικώς μεταξύ των κρατών-μελών (τεστ, καραντίνα κ.ο.κ.). Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη έχουν την ευχέρεια να αγνοήσουν αυτή τη σύσταση κατά το δοκούν, όπως έχει συμβεί κατά κόρον τους από το ξέσπασμα της πανδημίας.  

Τα τρία βασικά κριτήρια στα οποία συμφώνησαν τα κράτη-μέλη είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα, αθροιστικά σε βάθος 14 ημερών· το ποσοστό θετικών τεστ· και ο απόλυτος αριθμός των τεστ. Βάσει των κριτηρίων αυτών, οι περιοχές της Ε.Ε. θα χαρακτηρίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη με πράσινο χρώματα αν καταγράφουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε βάθος 14ήμερου και αν το ποσοστό των θετικών τεστ είναι κάτω από 4%. Θα χαρακτηρίζονται πορτοκαλί αν τα κρούσματα είναι κάτω από 50/100.000 άτομα αλλά τα θετικά τεστ ξεπερνούν το 4%, ή αν τα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 150/100.000 άτομα και τα θετικά τεστ είναι λιγότερα από το 4%. Οι κόκκινες περιοχές θα είναι αυτές με περισσότερα από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό, ή με περισσότερα από 50/100.000 κρούσματα και θετικά τεστ πάνω από το 4%. Τέλος, στην γκρίζα κατηγορία θα μπαίνουν οι περιοχές όπου δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα και τα θετικά τεστ, ή όπου ο αριθμός των τεστ είναι χαμηλότερος από 300 ανά 100.000 άτομα. Βάσει της σύστασης, θα επιτρέπονται μετακινήσεις από πράσινες περιοχές προς άλλες χώρες ακόμα και αν η χώρα αναχώρησης στο σύνολό της είναι στο κόκκινο.

Σύμφωνα με τη νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ECDC για την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο δείκτης κρουσμάτων με χρονικό όριο την 4η Οκτωβρίου για την Ε.Ε./ΕΟΧ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 130,6 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε βάθος 14 ημερών. Η χώρα με την καλύτερη επίδοση (Φινλανδία) είχε 24 κρούσματα ανά 100.000 άτομα· η Ισπανία, με τη χειρότερη επίδοση, είχε δείκτη 319,3/100.000. Η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (43,2/100.000 άτομα). Ο ευρύτερος δείκτης αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες 77 ημέρες, ενώ στο 14ήμερο ως τις  4 Οκτωβρίου, συνολικά 28 χώρες κατέγραψαν υψηλά επίπεδα διασποράς (τουλάχιστον 60 κρούσματα ανά 100.000 άτομα) ή σταθερή αύξηση των κρουσμάτων (για τουλάχιστον επτά συνεχόμενες ημέρες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή