Συνένοχο θεωρεί τον πρόεδρο η Γκρέτσεν Ουίτμερ

Συνένοχο θεωρεί τον πρόεδρο η Γκρέτσεν Ουίτμερ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση των αμερικανικών διωκτικών αρχών ότι 13 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ετοιμάζονταν να απαγάγουν την Γκρέτσεν Ουίτμερ, η Δημοκρατική κυβερνήτης Μίσιγκαν χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «συνένοχο» των εξτρεμιστών. 

«Οταν οι ηγέτες μας συναντιούνται, ενθαρρύνουν και διατηρούν σχέσεις με εγχώριους τρομοκράτες, τότε νομιμοποιούν τις ενέργειές τους και είναι συνένοχοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ουίτμερ. Επικαλούμενη την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να καταδικάσει τους ρατσιστές οπαδούς της λευκής υπεροχής στην τηλεοπτική μονομαχία του με τον Τζο Μπάιντεν, υποστήριξε ότι ο Τραμπ ενθαρρύνει εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως και τους «άρρωστους και εξαχρειωμένους άνδρες που ετοιμάζονταν να με απαγάγουν, πιθανόν και να με σκοτώσουν».

Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήρθε μέσω Twitter. «Δεν ανέχομαι την εξτρεμιστική βία από καμία πλευρά. Θα υπερασπίζομαι πάντα, ως πρόεδρος, όλους τους Αμερικανούς, ακόμη και εκείνους που με αντιπολιτεύονται και μου επιτίθενται». Επιπλέον, ο Τραμπ τόνισε ότι το «δικό του» υπουργείο Αμυνας και οι ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές απέτρεψαν τη συνωμοσία εναντίον της Ουίτμερ, για να καταλήξει: «Αντί να με ευχαριστήσει, με αποκαλεί οπαδό της λευκής υπεροχής».

Την Πέμπτη, οι εισαγγελικές αρχές αποκάλυψαν ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την απαγωγή της Ουίτμερ, οι οποίοι απειλούνται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Αλλοι επτά, μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wolverine Watchmen, κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν στο πολιτειακό Καπιτώλιο του Μίσιγκαν και να προκαλέσουν εμφύλια σύρραξη. Η Ουίτμερ έγινε στόχος των εξτρεμιστών λόγω των περιοριστικών μέτρων που πήρε για την αντιμετώπιση της COVID-19. Σε διαδηλώσεις εναντίον της, μέλη πολιτοφυλακών εισέβαλαν πάνοπλοι μέσα στο Καπιτώλιο. Τον Απρίλιο, ο Τραμπ άσκησε δριμεία κριτική στα μέτρα της Ουίτμερ, υιοθετώντας το σύνθημα «Απελευθερώστε το Μίσιγκαν».

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι τα πνεύματα είναι τόσο τεταμένα ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου ώστε πολίτες διαφορετικών πεποιθήσεων οργανώνουν σε αρκετές πόλεις ομάδες επαγρύπνησης για την αποτροπή εκτρόπων. Αναφέρεται μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακτιβιστές της άκρας Αριστεράς και εξτρεμιστές της λευκής υπεροχής αποκαθιστούν διαύλους επικοινωνίας ώστε μην υπάρξει παροξυσμός βίας. Οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ έφτασαν το ύψος-ρεκόρ των 3,9 εκατ. τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή