Επέτειος μνήμης της επίθεσης στο Χάλε

Επέτειος μνήμης της επίθεσης στο Χάλε

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΕ. Μια σβάστικα παραμόρφωσε, χθες τα ξημερώματα, το γκράφιτι που τιμούσε τα θύματα της αντισημιτικής επίθεσης της 9ης Οκτωβρίου 2019 στην ανατολικογερμανική πόλη Χάλε, υπενθυμίζοντας τους ανοικτούς λογαριασμούς της Γερμανίας με τον αντισημιτισμό. Η επέτειος της επίθεσης έγινε αφορμή για εκδηλώσεις μνήμης και αποκάλυψη μνημείου στο οποίο περιλαμβάνεται τμήμα της ξύλινης πόρτας της συναγωγής, που άντεξε στις απόπειρες του 25χρονου δράστη να την ανατινάξει, να την πυροβολήσει και να τη σπάσει. 

Ο δράστης, που φιλοδοξούσε να «δοξαστεί» στο ακροδεξιό Ιντερνετ, βιντεοσκόπησε ολόκληρη την επίθεση, στην οποία ακούγεται να αποδίδει στον «Εβραίο» όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Καθώς προσπαθούσε να ανατινάξει την πόρτα, τον προσπέρασε μια 40χρονη, η οποία του έκανε παρατήρηση θεωρώντας ότι έπαιζε με κροτίδες, και εκείνος τη δολοφόνησε. Στο μεταξύ, οι 52 πιστοί που προσεύχονταν στη συναγωγή, στη μεγαλύτερη εορτή του εβραϊκού ημερολογίου, το Γιομ Κιπούρ, έζησαν στιγμές τρομακτικής αγωνίας, καθώς έβλεπαν από την κάμερα του κτιρίου τον δράστη να προσπαθεί με όλους τους τρόπους να εισέλθει.  

Oταν ο ακροδεξιός τρομοκράτης κατάλαβε ότι απέτυχε, άλλαξε στόχο. Εκανε τον γύρο του τετραγώνου, βρήκε ένα ανατολίτικο εστιατόριο και άρχισε να πυροβολεί τους πελάτες, σκοτώνοντας έναν 20χρονο ελαιοχρωματιστή. Κατά την απόπειρα διαφυγής, τραυμάτισε σοβαρά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, πριν συλληφθεί από την αστυνομία.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν λάβει οι γερμανικές αρχές, ένα χρόνο μετά τη δραματική εκείνη ημέρα, είναι να ενημερώνουν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τις εβραϊκές εορτές, ώστε να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας στις συναγωγές (η αστυνομία της Χάλε δεν είχε ιδέα περί Γιομ Κιπούρ), να κατασκευαστούν πιο ανθεκτικές υποδομές ασφαλείας σε συναγωγές και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η εβραϊκή κοινότητα και να ενταθεί η αστυνόμευση του Ιντερνετ. 

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης για το ευρύτερο πρόβλημα του αντισημιτισμού και σχεδιάζει δράσεις μεταξύ φοιτητών παιδαγωγικών, αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών. «Οι επισκέψεις σε τόπους μνήμης πρέπει να έχουν σαφή θέση στην εκπαίδευσή τους και να συμπεριληφθούν στις υποχρεωτικές δραστηριότητες», σημείωσε η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς. Πέρυσι καταγράφηκαν 2.000 αντισημιτικές επιθέσεις στη χώρα, αύξηση 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ, μόλις προ ολίγων ημερών, νεαρός που εισερχόταν στη συναγωγή του Αμβούργου φορώντας εβραϊκό κάλυμμα κεφαλής δέχθηκε σοβαρό χτύπημα με μεταλλικό εργαλείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή