Εκκενώθηκε η Κολεκτίβα Λίμπινγκ 34

Εκκενώθηκε η Κολεκτίβα Λίμπινγκ 34

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μία από τις τελευταίες καταλήψεις στο Βερολίνο εκκένωσε χθες η γερμανική αστυνομία, με τη συνοικία του Φριντριχσάιν στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο να παραδίδεται ελεύθερη πλέον στα δημοτικά σχέδια αστικής ανάπλασης.

Εκατοντάδες αστυνομικοί από το Βερολίνο, αλλά και άλλες πόλεις της Γερμανίας, απομάκρυναν τους λιγοστούς κατοίκους της κατάληψης Λίμπινγκ 34, που ήταν από τις πρώτες στο Ανατολικό Βερολίνο μετά την πτώση του Τείχους. Η μεγάλη ζήτηση για στέγη και η μετεωρική άνοδος της τιμής ακινήτων στο Φριντριχσάιν έπεισαν τη Δικαιοσύνη να αποδεχθεί το αίτημα του ιδιοκτήτη για εκκένωση της κατάληψης.

Αντί των οδομαχιών, όμως, για τις οποίες είχε προετοιμασθεί η αστυνομία, οι καταληψίες, μέλη αναρχικής «συλλογικότητας», εγκατέλειψαν το κτίριο στο 34 της οδού Λίμπινγκ, χωρίς να φέρουν αντίσταση. Μετά την πτώση του Τείχους, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους τους, καταλήφθηκαν από φοιτητές, νέους ανθρώπους, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, ακολουθώντας την  παράδοση της φοιτητικής εξέγερσης στο Δυτικό Βερολίνο το 1968.

Η «Αναρχική-ομοφυλοφιλική-φεμινιστική Κολεκτίβα Λίμπινγκ 34» προσέφερε στέγη σε περίπου 40 γυναίκες και διεμφυλικά άτομα, από το 1999. Η κοινότητα εξασφάλιζε την οικονομική της επιβίωση και πλήρωνε το ενοίκιο του κτιρίου, χάρη σε μπαρ και αυτοδιοικούμενο πολιτιστικό κέντρο, που λειτουργούσαν στο ισόγειο του γωνιακού κτίσματος. Το 2018, ο επενδυτής Γκίγιορα Πάντοβιτς, ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο της Κολεκτίβας. Η άρνηση των μελών της ομάδας να εγκαταλείψουν τον χώρο έκανε τον Πάντοβιτς να καταθέσει αγωγή έξωσης, η οποία οδήγησε στη χθεσινή απομάκρυνση των καταληψιών.

Τα μέλη της αναρχικής οργάνωσης είχαν χτίσει την είσοδο του κτιρίου, τοποθετώντας επίσης μεταλλικές ράβδους, ως εμπόδια στο κλιμακοστάσιο, σε περίπτωση εισβολής των Αρχών. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πυροσβεστικό κλιμακοφόρο όχημα, για να εισχωρήσουν από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου, παρακάμπτοντας τα οχυρωματικά έργα των καταληψιών. 

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθώς είναι απαράδεκτη η έξωση ανθρώπων εν μέσω πανδημίας, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο», είπε ο δικηγόρος της Λίμπινγκ 34.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή