Η 112η διαδήλωση της Παρασκευής για το κλίμα

Η 112η διαδήλωση της Παρασκευής για το κλίμα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι του Ευρωκοινοβουλίου για μείωση των ρύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 60% σε σχέση με τους ρύπους του 1990 επικρίθηκαν ως εντελώς ανεπαρκείς από την Γκρέτα Τούνμπεργκ και τα υπόλοιπα στελέχη του κινήματος εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Η Τούνμπεργκ διαδήλωσε εκ νέου χθες, για 112η Παρασκευή, μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να πάρουν στα σοβαρά την κλιματική κρίση. 

Η ψηφοφορία της Τετάρτης με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο ανέβασε τους στόχους της Ε.Ε. από το 55% στο 60%, πανηγυρίστηκε ως φιλόδοξο βήμα και πράγματι ελήφθη με δυσκολία και μόνο αφού διασπάστηκε το μπλοκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ομως η Τούνμπεργκ και οι άλλες κοπέλες που ηγούνται του κινήματος, που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ευρωβουλευτές, επεσήμαναν ότι αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι ένας πιο τίμιος υπολογισμός των ρύπων. 

Οι περισσότερες μειώσεις στους ρύπους της Ε.Ε. προκύπτουν από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν βιομηχανικά προϊόντα που έχουν παραχθεί εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων και από το γεγονός ότι στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνονται οι ρύποι από τα αεροπορικά ταξίδια και τη ναυτιλία. 

Ο Σεπτέμβριος του 2020 ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο, με το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών να το κατέχει ο Σεπτέμβριος του 2019. Παράλληλα με την παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνουν σε επίπεδα-ρεκόρ οι συγκεντρώσεις αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως μετρήθηκε στο παρατηρητήριο Μάουνα Λόα, για τον μήνα Σεπτέμβριο ήταν 411,3 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), δηλαδή 2,75 ppm υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οσο περισσότερο ανεβαίνει ο δείκτης αυτός τόσο περισσότερο αποσταθεροποιείται το παγκόσμιο κλίμα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύντομη βιογραφία της στο Twitter, η Τούνμπεργκ γράφει «γεννήθηκα στα 375 ppm».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή