Η Ευρώπη ξανά σε συναγερμό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ παγκόσμιων ημερήσιων λοιμώξεων COVID-19 καταγράφηκε, καθώς διαγνώστηκαν, εντός 24 ωρών, 338.779 κρούσματα, τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας. Αυτό ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι «κινητήρας» της έκρηξης είναι το δεύτερο πανδημικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Ως περιφέρεια, άλλωστε, η Γηραιά Ηπειρος καταγράφει καθημερινά περισσότερα κρούσματα από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία. Σε επιδημικές εστίες έχουν εξελιχθεί η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Τσεχία. Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται τα νοσοκομεία της γαλλικής πρωτεύουσας εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των νοσηλευόμενων με COVID-19. Ηδη αναβάλλονται οι μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού. Οι ασθενείς με COVID-19 αντιπροσωπεύουν το 50% των ασθενών στις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι γαλλικές πόλεις που τοποθετούνται στην ανώτερη κλίμακα συναγερμού. Χθες, στη λίστα προστέθηκαν η Γκρενόμπλ και το Σεντ-Ετιέν, όπου έχει πλέον πληρωθεί το 30% των κλινών σε ΜΕΘ. Ετσι τα μπαρ και αυτών των πόλεων δεν θα λειτουργούν τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Ανησυχητική θεωρείται και η κατάσταση στη Γερμανία. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε χθες κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους δημάρχους των 11 μεγαλύτερων γερμανικών πόλεων, να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας εφόσον τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 50/100.000 πληθυσμού, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι στόχος της είναι να αποτραπεί ένα νέο lockdown. Την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την κατάσταση, ζητώντας από τους Γερμανούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης «για να μη χάσουμε τον έλεγχο».

H έκρηξη των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία οδήγησε στην επιβολή 14ήμερου μίνι lockdown στην περιφέρεια Λατίνα, όπου μετά τις 4 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 155%. Σε ολόκληρη τη χώρα, την Πέμπτη διαγνώστηκαν 4.458 νέα κρούσματα, εντός 24 ωρών. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου που οι νέες διαγνώσεις υπερβαίνουν τις 4.000. 

Στο κόκκινο και η Ισπανία και ιδιαίτερα η Μαδρίτη, όπου η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να  επιβληθεί τοπικό lockdown. Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε χθες και στη Ρωσία, ενώ στη Σλοβακία η κυβέρνηση κάλεσε τον στρατό να συμβάλει την προσπάθεια των υγειονομικών. Οι 1.500 στρατιώτες μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς στην ιχνηλάτηση των επαφών των αρρώστων. Ραγδαία αύξηση των  κρουσμάτων παρατηρείται, επίσης, και σε Ελβετία και Πολωνία.

Tέλος, τη συμφωνία για την εναρμόνιση των ταξιδιωτικών οδηγιών που ισχύουν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στόχευε η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες. 

Παρά τη γενική ανησυχία για την κατάσταση της πανδημίας, χθες σημειώθηκε μία σημαντική εξέλιξη που ενισχύει την παγκόσμια συστράτευση κατά της COVID-19. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμετάσχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία Covax, η οποία στοχεύει στη διανομή δύο δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στα αναπτυσσόμενα κράτη. Η Κίνα, πλέον, είναι η μεγαλύτερη οικονομία που συμβάλλει στον μηχανισμό καταπολέμησης του λεγόμενου «εθνικισμού των εμβολίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή