Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων το Νομπέλ Ειρήνης

Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων το Νομπέλ Ειρήνης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Την υπηρεσία του ΟΗΕ, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), τίμησε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης η νορβηγική επιτροπή, για τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πείνας σε πολεμικές ζώνες, αλλά και αλλού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το WFP, με έδρα τη Ρώμη, έχει διοργανώσει την από αέρος τροφοδοσία των λιμοκτονούντων κατοίκων του Νότιου Σουδάν, δημιουργώντας νέο σύστημα προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη δωδέκατη υπηρεσία του ΟΗΕ, που τιμάται με το Νομπέλ Ειρήνης. Το Πρόγραμμα Τροφίμων προσέφερε βοήθεια πέρυσι σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες του κόσμου.

«Με το φετινό βραβείο η επιτροπή επιδιώκει να στρέψει την προσοχή του κόσμου στα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν ή βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας. Το WFP παίζει καίριο ρόλο στην πολύπλευρη συνεργασία με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο», είπε η επικεφαλής της νορβηγικής επιτροπής των Νομπέλ, Μπέριτ Ράις-Αντερσεν. Ο επικεφαλής του WFP, Ντέιβιντ Μπίζλι, ανέφερε ότι οι έπαινοι ανήκουν σε όλη την ομάδα του Προγράμματος. «Γνωρίζω ότι προσωπικά δεν μου αξίζει ένα τέτοιο βραβείο, αυτό ανήκει δικαιωματικά σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του WFP που διακινδυνεύουν τις ζωές τους σε καθημερινή βάση», είπε ο Μπίζλι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διοικείται παραδοσιακά από Αμερικανό, με τον Ρεπουμπλικανό πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Μπίζλι, να έχει διορισθεί στη θέση αυτή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. 

Στην ανακοίνωσή της, η νορβηγική επιτροπή αναφέρει ότι η πείνα απειλεί πάλι, ύστερα από πολλά χρόνια, εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, εν μέρει εξαιτίας της διαταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. «Το 2019, 135 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οξύ υποσιτισμό, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων δεκαετιών. Στο φαινόμενο αυτό, που οφείλεται σε πολέμους και ένοπλες συρράξεις, ήρθε να προστεθεί η πανδημία», επισημαίνει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Το WFP εκτιμά ότι 690 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα στον κόσμο σήμερα. Η Επιτροπή Νομπέλ καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του WFP και άλλων οργανισμών αρωγής, έτσι ώστε αυτοί να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους σιτίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες, όπως η Υεμένη, το Κονγκό, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Μπουρκίνα Φάσο.

Το τιμηθέν με Νομπέλ Πρόγραμμα Τροφίμων πέτυχε φέτος να διοργανώσει την αποτελεσματική και έγκαιρη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τουλάχιστον 130 χώρες του κόσμου. Η τιτάνια αυτή αποστολή αφορούσε όχι μόνο επισιτιστική βοήθεια, αλλά και την προώθηση υγειονομικού υλικού και εμβολίων για τα τρέχοντα προγράμματα εμβολιασμών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα οποία έχουν περισταλεί εξαιτίας της πανδημίας.

Περισσότερες από 211 προσωπικότητες και 107 οργανώσεις είχαν προταθεί φέτος για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, με τη νορβηγική επιτροπή να τηρεί άκρα μυστικότητα ως προς τα «φαβορί» για την απόκτηση του βραβείου και του οικονομικού του επάθλου, αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή