Θανατική ποινή για τους βιαστές θεσπίζει το Μπαγκλαντές

Θανατική ποινή για τους βιαστές θεσπίζει το Μπαγκλαντές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη θανατική ποινή θα τιμωρείται από εδώ και στο εξής το έγκλημα του βιασμού στο Μπαγκλαντές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. Η θέσπιση της εσχάτης των ποινών για τους καταδικασθέντες για βιασμό θα έρθει με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα σε αυτή την απόφαση, μετά το μπαράζ μαζικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών για τα μεγάλα ποσοστά σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών στην ασιατική χώρα. Αφορμή για την έντονη αυτή κινητοποίηση υπήρξε η κυκλοφορία ενός βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο μία ομάδα ανδρών φαίνεται να επιτίθεται με ακραία βιαιότητα σε μία γυναίκα.

Η σεξουαλική βία εναντίον των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένη στην πολυπληθή ασιατική χώρα, με περίπου 5.400 περιστατικά βιασμού μόνο την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με μία ακτιβιστική οργάνωση. Μάλιστα, όπως σημειώνουν διάφοροι ακτιβιστές, η σεξουαλική βία συνοδεύεται και από τεράστια ατιμωρησία, με ελάχιστες καταδίκες και πλήθος περιστατικών να μην αναφέρεται καν, λόγω του διαδεδομένου φόβου του στιγματισμού που φέρουν πολλές γυναίκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και βιασμοί κατ’ εξακολούθηση με τους ίδιους θύτες και τα ίδια θύματα, κάτι το οποίο φέρεται να συνέβαινε και με τη γυναίκα του προαναφερθέντος βίντεο, μέχρι να γίνει ευρέως γνωστή η υπόθεση στο διαδίκτυο και να περαστούν χειροπέδες σε οκτώ άτομα. Σε ένα παρόμοιο περιστατικό, άλλη μία γυναίκα φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού την περασμένη εβδομάδα, με αρκετά μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος να έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι.

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν πρωτοφανείς διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με πολλούς διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ με συνθήματα υπέρ της θανατικής ποινής των βιαστών. Μάλιστα, στην πρωτεύουσα Ντάκα, ομάδα διαδηλωτών έστησε μία ψεύτικη κρεμάλα στον δρόμο, ζητώντας να μην υπάρξει κανένα έλεος σε όσους προβαίνουν στο έγκλημα του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή