Πανευρωπαϊκή ενίσχυση μέτρων για τον κορωνοϊό

Πανευρωπαϊκή ενίσχυση μέτρων για τον κορωνοϊό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Ευρώπη για τον κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι «αν τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, αλλά συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ενισχυθούν οι πιέσεις στις ΜΕΘ, θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η αποτροπή ενός δεύτερου καθολικού lockdown είναι δυνατή.

Στην Ισπανία, οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Vox πραγματοποίησαν διαδήλωση εναντίον του μερικού lockdown που επιβλήθηκε στη Μαδρίτη, τονίζοντας ότι τα μέτρα είναι παράνομα και υπερβολικά και θα καταρρακώσουν την τοπική οικονομία. 

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία επρόκειτο αργά χθες το απόγευμα να αποφασίσει την επιβολή νέων μέτρων, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων σε ιδιωτικούς χώρους, ο περιορισμός ατόμων σε γάμους και κηδείες και η ενίσχυση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στους εργασιακούς χώρους. 

Αντιθέτως, η υποχρεωτική καραντίνα πρόκειται να περιοριστεί στις 10 ημέρες αντί των 14 που ίσχυαν έως σήμερα. 

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με τηλεοπτικό διάγγελμα, αναμενόταν να ανακοινώσει το νέο σύστημα συναγερμού για COVID-19 στην Αγγλία, το οποίο περιλαμβάνει τρεις βαθμίδες, και να εξαγγείλει νέα περιοριστικά μέτρα για το Λίβερπουλ. 

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της βόρειας Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ, τόνισε χθες ότι πλέον τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται όχι μόνο στους νεότερους, όπως συνέβη το καλοκαίρι, αλλά και στους πιο ηλικιωμένους, που είναι και πιο ευάλωτοι. 

Επιχειρήσεις που πλήττονται από τους νέους περιορισμούς, όπως παμπ, εστιατόρια, λέσχες και άλλοι επαγγελματικοί χώροι που θα κλείσουν εξαιτίας της αυστηροποίησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ευελπιστώντας στην άρση τους. 

Στην Κίνα, οι αρχές της πόλης Κουινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ για COVID-19 το σύνολο των κατοίκων, δηλαδή εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό έξι κρουσμάτων που σχετίζονται με μονάδα περίθαλψης αφίξεων από το εξωτερικό. Οι μαζικοί έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σε πέντε ημέρες. 

Τέλος, κάποιοι επιστήμονες αμφισβητούν τα συμπεράσματα αυστραλιανής μελέτης, σύμφωνα με την οποία, υπό εργαστηριακές συνθήκες, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες όπως χρήματα και ατσάλι επί 28 ημέρες, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες της καθημερινότητας διαφέρουν ριζικά από αυτές στα εργαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή