Τουρκικά εμπόδια για ειρήνευση

Τουρκικά εμπόδια για ειρήνευση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Επί ξυρού ακμής ισορροπεί η «ανθρωπιστική εκεχειρία» που συμφώνησαν τη νύχτα της Παρασκευής, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι προοπτικές για το επόμενο βήμα, τις ειρηνευτικές συνομιλίες, προσκρούουν στο εμπόδιο της Τουρκίας. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ ζητεί να συμπεριληφθεί η Αγκυρα στις δυνάμεις που θα διαμεσολαβήσουν, απαίτηση που προσκρούει στην κάθετη άρνηση της Αρμενίας αλλά και της Μόσχας.

Ο στόχος της εκεχειρίας, η ανταλλαγή των τραυματιών και των σορών των πεσόντων στη μάχη δεν εκπληρώθηκε, ενώ αντιθέτως συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές πυρών. «Αυτό μοιάζει περισσότερο με ολοκληρωτικό πόλεμο παρά με εκεχειρία», απεφάνθη η ανταποκρίτρια του BBC, Ορλα Γκέριν, που επισκέφθηκε την Κυριακή τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, Γκάντζα. Αγνώστου προέλευσης πύραυλος έπληξε τα ξημερώματα της Κυριακής πολυκατοικίες της Γκάντζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων. Η πόλη απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου στο διαφιλονικούμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η υπογραφή της εκεχειρίας και οι πιέσεις της Μόσχας για ταχεία επίλυση της κρίσης που αναζωπυρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου δεν έχουν φέρει πιο κοντά το Μπακού με το Ερεβάν, καθώς οι στόχοι των δύο χωρών παραμένουν αμοιβαίως αποκλειόμενοι. Το μεν Μπακού ζητεί να επανέλθει και ουσιαστικά η κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στις επτά επαρχίες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατοικούνται από Αρμένιους και αποσχίσθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν το 1993, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιτραπεί στους Αρμενίους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά και οι Αζέροι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την περιοχή το 1993 θα επιστρέψουν στα δικά τους.

Το Ερεβάν, αντιθέτως, υποστηρίζει ότι η ντε φάκτο αυτονόμηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα της Αρμενίας είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν αποτελεσματικά η αρμενική κληρονομιά και οι 150.000 Αρμένιοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευαν με εκτοπισμό. 

Η ειρηνευτική διαδικασία, που δεν έχει σημειώσει προόδους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, προβλέπει σταδιακή απόσυρση της Αρμενίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ταυτόχρονη παροχή εγγυήσεων. «Αυτό που συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι σαφής ένδειξη επιθετικότητας, που θα έχει σοβαρή επίπτωση στις προσπάθειες ειρήνευσης», σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Σοχράμπ Μναζακατζιάν. «Αν το Μπακού έχει επιλέξει τη χρήση βίας για να επιτύχει όρους και να κατοχυρώσει μαξιμαλιστικές θέσεις, τότε δεν θα υπάρξει ειρηνική διευθέτηση, ούτε ειρήνη στην περιοχή» προσέθεσε, κατηγορώντας παράλληλα την Τουρκία ότι υποσκάπτει την εφαρμογή της εκεχειρίας και την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή