Ανω των 13 δισ. ανακατανομή πόρων για την πανδημία

Ανω των 13 δισ. ανακατανομή πόρων για την πανδημία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα πρώτα αποτελέσματα του Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) και του Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII+) παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την ανακατανομή μη απορροφημένων διαρθρωτικών πόρων (προγραμματική περίοδος 2014-20) για την αντιμετώπιση ζωτικών αναγκών που δημιούργησε η κρίση του νέου κορωνοϊού.  

Συνολικά περισσότερα από 13 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής, για τις ανάγκες των κρατών-μελών, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Εξ αυτών, 4,1 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και ειδών προσωπικής προστασίας, ενώ 8,4 δισ. κατευθύνθηκαν στη στήριξη της οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, 1,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση θέσεων εργασίας, την παροχή δεξιοτήτων και την αρωγή ευάλωτων ατόμων.

Η αρμόδια επίτροπος, Ελίσα Φερέιρα, δήλωσε σχετικά: «Η πολιτική συνοχής βρίσκεται στην καρδιά της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και της διασφάλισης μιας ταχείας ανάκαμψης». Οπως πρόσθεσε, τα θετικά αποτελέσματα του CRII και του CRII+ «είναι από σήμερα ορατά σε όλους μέσω του διαδραστικού Coronavirus Dashboard».

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παρέχουν προσωρινά τη δυνατότητα 100% χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, για τη στήριξη τομέων που έχουν επιβαρυνθεί δυσανάλογα από την κρίση (υγεία, αγορά εργασίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Σύμφωνα με το Coronavirus Dashboard, 86 εγχειρήματα έκαναν χρήση της δυνατότητας για 100% κοινοτική χρηματοδότηση. Επιπλέον, βάσει της παρεχόμενης ευελιξίας, 3,5 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν μεταξύ διαφορετικών διαρθρωτικών ταμείων ή μεταξύ Περιφερειών διαφορετικών οικονομικών κατηγοριών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε: «Χάρη στους απλοποιημένους κανόνες, η πολιτική συνοχής έδειξε την προστιθέμενη αξία της, φέρνοντας κοντά τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τις Περιφέρειες και τις πόλεις, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, να σώσουμε θέσεις εργασίας και να βοηθήσουμε τις τοπικές οικονομίες να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα αξία σε αυτό το μάθημα σχετικά με το πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε κοινοτικούς πόρους και πώς να εμπλέξουμε όλα τα επίπεδα διοίκησης στη διαμόρφωση και την εφαρμογή σχεδίων ανάκαμψης».

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα έκανε χρήση του CRII σε εθνικό επίπεδο για να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση 1,14 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας (Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας), μεταξύ των οποίων 787,5 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα προς 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές άντλησαν 277,8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων και τη διά βίου μάθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή