Επιστροφή Τραμπ στη μάχη της κάλπης

Επιστροφή Τραμπ στη μάχη της κάλπης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να αφήσει πίσω την ταλαιπωρία του με την COVID-19 και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με σειρά δημόσιων, προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Χθες το βράδυ (λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα), ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στη διαφιλονικούμενη και κρίσιμης σημασίας, λόγω του μεγάλου πληθυσμιακού της βάρους, πολιτεία της Φλόριντα. Για το επόμενο τριήμερο, έχει προγραμματίσει διαδοχικές συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, την Αϊόβα και τη Βόρεια Καρολίνα. 

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Τραμπ μίλησε σε οπαδούς του, κυρίως μαύρους και ισπανόφωνους, που είχαν συγκεντρωθεί στον κήπο του Λευκού Οίκου. Ηταν η πρώτη δημόσια ομιλία του από τις 2 Οκτωβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι είχε προσβληθεί από τον ιό, και την τριήμερη νοσηλεία του στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Ουόλτερ Ριντ», που ακολούθησε. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ότι αισθάνεται περίφημα και υποστήριξε ότι διαθέτει πλέον ανοσία έναντι του ιού. Οι θεράποντες ιατροί του δεν έχουν προσφέρει αποδείξεις για κάτι τέτοιο έως τώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο με διαφορά 12 μονάδων, έναντι 10 στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο. Αν και η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στις διαφιλονικούμενες πολιτείες είναι μικρότερη, η πιθανότητα να εξασφαλίσει ο Τραμπ πλειοψηφία στο κολέγιο των εκλεκτόρων και να επανεκλεγεί πρόεδρος, έστω κι αν έχει χάσει στη λαϊκή ψήφο πανεθνικά, εμφανίζεται ολοένα και μικρότερη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να περιοδεύσει στο Οχάιο, μια πολιτεία που κερδήθηκε με οκτώ μονάδες διαφορά από τον Τραμπ το 2008 και μέχρι πρότινος θεωρούνταν σίγουρη για τους Ρεπουμπλικανούς. Τις τελευταίες ημέρες η μάχη για το Οχάιο διαγράφεται εντελώς αμφίρροπη.

Την αντίδραση του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου δρος Αντονι Φάουτσι προκάλεσε προεκλογικό βίντεο των Δημοκρατικών που τον εμφανίζει να εκθειάζει τον Τραμπ ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσε κανείς να πράξει περισσότερα». Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο Φάουτσι διευκρινίζει ότι πρόκειται για απόσπασμα παλιότερης δήλωσής του που αναφερόταν όχι  στον Τραμπ, αλλά στις ομοσπονδιακές αρχές για την αντιμετώπιση της COVID-19 και τονίζει ότι, στις πέντε δεκαετίες της θητείας του σε δημόσιες θέσεις δεν υποστήριξε ποτέ πολιτικό της μιας ή της άλλης παράταξης.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Τραμπ σκεφτόταν να βγει από το νοσοκομείο «Ουόλτερ Ριντ» φορώντας, κάτω από το πουκάμισό του, ένα T- shirt με τη φιγούρα του Σούπερμαν, το οποίο θα αποκάλυπτε στο κοινό, συμβολίζοντας τη νίκη του επί του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το CNN, ο Αμερικανός πρόεδρος εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα –την οποία, τελικά, εγκατέλειψε– από την επαγγελματική πάλη, της οποίας είναι θερμός οπαδός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή