Covid-19 για δεύτερη φορά; Προβληματίζουν τα περιστατικά αναμόλυνσης

Covid-19 για δεύτερη φορά; Προβληματίζουν τα περιστατικά αναμόλυνσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν για δεύτερη φορά από κορωνοϊό προβληματίζουν τους επιστήμονες, εγείροντας ερωτήματα για τη διαδικασία εμβολιασμού, αλλά και την αντίδραση των ανοσοποιητικών συστημάτων. 

Η περίπτωση ενός άνδρα στις ΗΠΑ που νόσησε δεύτερη φορά από τη νόσο Covid-19 αποτελεί το πέμπτο περιστατικό αναμόλυνσης από κορωνοϊό. Είχαν προηγηθεί παρόμοια περιστατικά σε Ευρώπη και Ασία, κυρίως στην Κίνα.

Ο 25χρονος νεαρός από το Ρένο της Νεβάδα είχε διαγνωσθεί τον Απρίλιο θετικός στον κορωνοϊό και είχε εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Ο νεαρός νόσησε για δεύτερη φορά και με πιο βαριά συμπτώματα στα τέλη Μαϊου, όπως αναφέρει το ιατρικό περιοδικό «Lancet».

Η είδηση για το περιστατικό της Νεβάδα δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προ ημερών διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό και χρειάσθηκε να νοσηλευθεί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι διαθέτει πλέον ανοσία και ότι αισθάνεται «πολύ ισχυρός».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι τα έως τώρα γνωστά περιστατικά ανθρώπων που νόσησαν δεύτερη φορά από τη νόσο Covid-19 είναι σπάνεια -και ο νεαρός από τη Νεβάδα ανέρρωσε- εντούτοις δεν παύουν να αποτελούν ανησυχητική εξέλιξη.

Εκτός από τις ΗΠΑ, έχουν αναφερθεί και άλλα μεμονωμένα περιστατικά αναμόλυνσης ανά τον κόσμο, κυρίως σε Ασία και Ευρώπη.

«Καθίσταται σαφές ότι είναι πιθανές οι αναμολύνσεις, αλλά δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε εάν θα αυξηθούν σε συχνότητα», δηλώνει στο Reuters o Σάιμον Κλαρκ, ειδικός μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading της Βρετανίας.

«Εάν οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν εύκολα για δεύτερη φορά, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει επιπλοκές στα προγράμματα εμβολιασμού, όπως και στην κατανόηση του πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία», τονίζει.

Οι γιατροί του ασθενούς της Νεβάδα αναφέρουν ότι οι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι τα στελέχη του ιού ήταν γενετικώς διαφορετικά στις δύο φορές που νόσησε ο νεαρός. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αρκετά για την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη μόλυνση από κορωνοϊό», εξηγεί ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Βρετανίας.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένων των περισσότερων από 40 εκατ. κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, τα περιστατικά αναμολύνσεων είναι πολύ λίγα και δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων», επισημαίνει ο Μπρένταν Ρεν, καθηγητής εμβολιολογίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή