Συμφωνία ενός δισ. ευρώ με Gilead για την προμήθεια ρεμδεσιβίρης

Συμφωνία ενός δισ. ευρώ με Gilead για την προμήθεια ρεμδεσιβίρης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία, που υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ, ήλθε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Gilead για την εξάμηνη προμήθεια ρεμδεσιβίρης, της δραστικής ουσίας που καταπολεμά τον κορωνοϊό. Η συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Gilead ανακοινώθηκε λίγο πριν από τα τελικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης έως τώρα έρευνας για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

Οι ελλείψεις σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενδεχομένως να επίσπευσαν την απόφαση προτού ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα για το εάν η ρεμδεσιβίρη είναι αποτελεσματική, αλλά και στοιχεία για τη δυνητική της τοξικότητα.

Η Ε.Ε. υπέγραψε το συμβόλαιο την προηγούμενη εβδομάδα με την αμερικανική εταιρεία, ένα συμβόλαιο που θα επιτρέψει στις 27 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη και δέκα εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, να παραγγείλουν έως και 500.000 θεραπευτικών αγωγές ρεμδεσιβίρης μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Η τιμή που έχει συμφωνηθεί για κάθε θεραπευτικό κύκλο είναι 2.070 ευρώ και το σύνολο ανέρχεται στο ένα δισ. 35 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε στο Reuters ανώνυμη πηγή.

Παρά το μέγεθος του συμβολαίου, η τιμή ανά θεραπευτική αγωγή εναρμονίζεται με το τίμημα που κατέβαλαν οι ευρωπαϊκές αρχές σε πολύ μικρότερα συμβόλαια προμήθειας για τη θεραπεία περίπου 30.000 ασθενών με αγωγή έξι δόσεων.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, οι πληρωμές στη Gilead θα πραγματοποιούνται μόνο όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν στην αγορά δόσεων. Εκπρόσωπος της Κομισιόν, που διαπραγματεύθηκε το συμβόλαιο με τη Gilead, αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας Solidarity Trial, που διεξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας και αποτελεί τη μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα πάνω στις θεραπείες Covid-19. Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται και εντός της εβδομάδας. Η Solidarity Trial συμπεριέλαβε τέσσερις πιθανές θεραπείες της νόσου Covid-19: Ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη και λοπιναβίρη/ριτοναβίρη σε συνδυασμό με ιντερφερόνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή