Μεγάλη βόμβα του Β’ ΠΠ εξερράγη στην Πολωνία κατά την επιχείρηση εξουδετέρωσης της

Μεγάλη βόμβα του Β’ ΠΠ εξερράγη στην Πολωνία κατά την επιχείρηση εξουδετέρωσης της

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη βόμβα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε βρεθεί ποτέ στην Πολωνία εξερράγη σήμερα ενώ προσπαθούσαν να την εξουδετερώσουν άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Η βόμβα βρισκόταν στα βάθη του Καναλιού Πιάστ στη Βαλτική, λίγο έξω από μία παραθαλάσσια πόλη της Πολωνίας, όπου είχε ριφθεί από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας το 1945, κατά τη διάρκεια μίας αεροπορικής επιδρομής εναντίον του γερμανικού πολεμικού πλοίου Lützow.

Η πιθανότητα να εκραγεί η βόμβα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εξουδετέρωσης ήταν 50/50, με την έκρηξη να μην προκαλεί τον τραυματισμό κανενός από τους Πολωνούς δύτες που συμμετείχαν στην υποβρύχια επιχείρηση.

Τουλάχιστον 750 κάτοικοι είχαν εκκενώσει τις οικίες τους εν αναμονή της επιχείρησης και της πιθανής έκρηξης, η οποία φέρεται να έγινε αισθητή σε ορισμένα σημεία της παραθαλάσσιας πόλης.

Η βόμβα άνηκε στην κατηγορία των βομβών «σεισμού», γνωστών και με την ονομασία «ψηλό παιδί» (tallboy), και είχε μήκος έξι μέτρα και βάρος 5.4 τόνους, το μισό  περίπου εκ των οποίων αντιστοιχούσε στο «εκρηκτικό» περιεχόμενο της (2.4 τόνοι εκρηκτικής ύλης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή